Este industria lemnului din Romania deschisa catre obtinerea unei certificari de mediu?

A fost lansat „Radarul p?durilor”, primul sistem prin GPS de control al transporturilor de lemne
Este industria lemnului din Romania deschisa catre obtinerea unei certificari de mediu?
Este industria lemnului din Romania deschisa catre obtinerea unei certificari de mediu?

Este industria lemnului din Romania deschisa catre obtinerea unei certificari de mediu? Se pare ca inca nu foarte multe organizatii din acest domeniu se arata deschise sau interesate de certificarea unui sistem de management de mediu. Sigur, toate organizatiile au preocupari privind protectia mediului dar, din pacate, acestea se rezuma la obtinerea autorizatiilor de mediu necesare functionarii in conditii legale si mai putin la performante reale de mediu, la o dezvoltare durabila, la produse ecologice etc.

Este nevoie de sistemele de management de mediu in industria lemnului?

”Consider ca organizatiile care activeaza in acest sector au nevoie de un sistem de management de mediu deoarece industria lemnului se confrunta cu procese cu impact negativ asupra mediului, procese care ar necesita o atentie mai mare pentru a deveni mai prietenoase cu mediul inconjurator”, declara reprezentantul AfaceriLemn.ro

Din pacate, numarul organizatiilor din acest domeniu care abordeaza sistemele de management de mediu (SMM) nu este la nivelul la care ar trebui. Un numar mai mare a abordat deja sistemul de management al calitatii si probabil, vazand care este avantajul unui astfel de sistem, vor dezvolta si latura privind protectia mediului, care este foarte strans legata de realizarea calitatii.

Este criza… Cum il ajuta pe antreprenorul din industria lemnului un SMM?

In special in perioada de criza, piata este mult mai atenta la ceea ce cumpara. Este mult mai atenta la produse durabile, ecologice, care sa le creeze cat mai putine probleme in utilizare sau eliminare: produse la care s-au reciclat materii prime si au rezultat preturi mai mici, produse care pot fi reciclate reducand costurile de eliminare dupa perioada ciclului de viata al produsului etc.
Unul dintre exemplele de impact pozitiv al managementului de mediu cu referire la produse din lemn este dat de rumegusul care in trecut a creat mari probleme de mediu.
Politicile de mediu restrictive au actionat doar impreuna cu oportunitatile de afaceri ducand astfel la recuperarea produsului rezidual si transformarea lui in produs finit cu cerere mare si anume pelete si brichete din rumegus.

Oamenii pretuiesc mediul inconjurator si cauta afaceri care sa-l protejeze. Afacerile pot castiga sustinere din partea comunitatii, raspunzand cererilor locale, minimizand impactul asupra mediului, incurajand implicarea comunitatii in initiativele intreprinderilor de a imbunatati mediul inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *