Efecte uimitoare pentru s?n?tate. Sucul natural care învinge colesterolul ?i te protejeaz? de diabet
Fără suc de fructe la masă! De ce condamnă experţii obiceiul părinţilor de a da copiilor sucuri naturale?

Nu numai bauturile racoritoare dulci, dar si sucul de fructe natural ar trebui evitat in mare masura, spun specialistii. Si acesta contine cantitati mari de zahar, consumul lui favorizand aparitia diabetului, a obezitatii si a bolilor de inima, iar ideea de a face din fiecare pahar de suc de fructe una dintre „portiile de fructe” recomandate zilnic este gresita.

Fara suc de fructe la masa! De ce condamna expertii obiceiul parintilor de a da copiilor sucuri naturale?
Fara suc de fructe la masa! De ce condamna expertii obiceiul parintilor de a da copiilor sucuri naturale?

Copiilor ar trebui sa li se dea apa sau lapte si sa nu fie obisnuiti sa primeasca mereu bauturi dulci, fie ele si sucuri naturale de fructe, deoarece acestea contin aproape la fel de mult zahar ca si bauturile racoritoare indulcite: o doza de cola contine 139 g zahar, iar un pahar de 250 g cu suc de portocale contine aproximativ 115 g – echivalentul a 7 lingurite de zahar.

Desi multi parinti inteleg ca bauturile racoritoare sunt daunatoare, multi cred, in mod gresit, ca sucurile de fructe naturale sunt sanatoase si le dau copiilor cantitati prea mari din aceste bauturi.

Prof. Tom Sanders, seful departamentului de diabet si stiinte ale nutritiei la King’s College, Londra, spune ca sucurile de fructe sau bauturile tip „smoothie” ar trebui date copiilor doar din cand in cand, ca o delicatesa, nu ca parte a alimentatiei zilnice.

Copiii trebuie sa isi ia cantitatea necesara de lichide, in principal, din apa, spune el.

„Trebuie sa reintroducem obiceiul ca oamenii sa puna pe masa o carafa cu apa si sa bea apa la masa, in loc de cine stie ce bautura din fructe”, a precizat prof. Sanders.

Intr-un studiu publicat in Lancet – Diabetes and Endocrinology, cercetatorii au avertizat ca sucul de portocale poate fi la fel de daunator ca si bauturile racoritoare indulcite.

Unii dintre expertii nutritionisti din Marea Britanie vor chiar ca recomandarile guvernamentale sa nu mai clasifice sucul de fructe ca facand parte dintre „cele 5 portii recomandate zilnic” de fructe si legume.

Prof. Susan Jebb, expert in nutritie si sanatate publica la Universitatea Oxford si consilier al guvernului in problema obezitatii, afirma ca parintii ar trebui sa elimine din alimentatia copiilor toate bauturile dulci, in favoarea laptelui si a apei.

„Cel mai simplu sfat pentru parinti este sa-si incurajeze copii sa bea apa. Odata intarcati, copiii ar trebui sa bea apa”, spune ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here