Festival International despre mediu si oameni Pelicam, la Tulcea

    Pe langa o participare straina remarcabila, din strainatate, desigur, acest eveniment, aflat la a 4-a editie este totodata un avertisment ca protectia si respectul pentru natura au devenit mai mult decat urgente.

    Pelicam isi propune ca, prin filmele proiectate, sa scoata in evidenta probleme de mediu care ne afecteaza pe toti.

    De aceea, proiectiile sunt insotite de sesiuni de intrebari si raspunsuri impreuna cu regizorii, producatorii sau protagonistii filmelor carora li se alatura specialisti de mediu din Romania, care vin cu perspectiva romaneasca asupra provocarilor globale din punct de vedere al protejarii naturii.

    Filme documentare din toata lumea au sosit la Tulcea – lungmetraje si scurt metraje se intrec in cele 4 sectiuni, iar capodopere ale genului din anii trecuti sunt proiectate in afara competitiei.

    Foto: Teatrul Jean Bart. Sursa: Daniela Coman.

    In plus, ateliere pentru tineri, dezabateri, in patru locuri din Tulcea: Teatrul Jean Bart, Muzeul de Arta, Casa Avramide, dar si in aer liber, in Piata Publica. Iar duminica, la final, un concert in centrul orasului.

    O pelicula din Peru a deschis, vineri seara, maratonul de filme documentare, care tine pana duminica: „Descoprindu-l pe Gaston”.

    Este povestea unui bucatar din Peru, care a dus bucataria peruviana in Statele Unite si in Europa, devenind un adevarat erou in tara sa.

    Alt film in competitia de lung metraje este Recolta neagra. In renumitul vest american, doi barbati sunt nevoiti sa-si reconsidere viata datorita: din cauza unei tehnici recente de extractie, fracturarea hidraulica, Dakota de Nord a cunoscut o perioada de prosperitate fara precedent in ultimii zece ani, ceea ce a condus la schimbari drastice, la nivel individual si social.

    Modul traditional de viata dispare, in timp ce noii veniti ajung in aceasta zona binecuvantata in cautare de locuri de munca si o viata mai buna.

    Foto: Festivalul International despre mediu si oameni PELICAM. Sursa: Daniela Coman.

    Pasind sub apa este un film care vien din Canada si prezinta traditiile stravechi si experienta colectiva ale tribului Badjao sub forma unei naratiuni magice, reunind presiunile si probleme urgente cu care acestia se confrunta intr-un hibrid de fantezie, fictiune si realitate.

    Etnicii Badjao traiau odata ca pestii, petrecandu-si majoritatea timpului sub apa, dar, odata cu aparitia civilizatiei moderne, acest mod de viata aproape a disparut.

    Uluitoarele filmari subacvatice subliniaza aceasta pierdere si lipsa farmecului pe care il detine uscatul.

    Dacian Ciolos, fost comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala si ministru al agriculturii, face parte din juriul competitiei principale a Pelicam 2015 alaturi de regizoarea Farida Pacha si André Abreu de Almeida, director de politici internationale la organizatia de mediu Tara Oceans.

    Foto: Dacian Ciolos. Sursa: Daniela Coman.

    Competitia Black Sea Docs va fi jurizata de Peter O’Brien, membru in Consiliul de Administratiei a Festivalului de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petrut Calinescu si regizorul Dan Curean.

    Alpinistul si activistul de mediu Alex Gavan, jurnalista Andra Matzal si regizorul Tom Wilson vor juriza filmele de scurt metraje, iar Tica Darie, activist de mediu de la Rosia Montana, va coordona juriul format din elevi din Tulcea care va decide filmul castigator din sectiunea Fresh Perspectives.

    Pe langa filme si discutii pe teme de mediu, Pelicam a pregatit si alte activitati pentru publicul tulcean si pentru participantii veniti la festival.

    Expozitia “Lumea secreta a planctonului” este amplasata, pe timpul festivalului, in gradina Casei Avramide.

    Participantii la atelierul de jurnalism radio organizat de Pelicam si Organizatia Internationala a Francofoniei isi prezinta in ultima zi de festival rezultatele documentarii de o saptamana in Delta Dunarii.

    Festivalului seincheie cu un concert Robin and the Backstabbers in Piata Civica din Tulcea.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *