Florile Brasovului, acoperite de cenusa

Doua specii de plante rare sunt otravite de zgura adusa de vant

Un deal care adaposteste plante din epoca postglaciara e acoperit, zi de zi, de cenusa. Reziduurile termocentralei brasovene ucid flori unice in Europa.

La opt kilometri de Brasov, intre Sanpetru si Harman, se afla rezervatia naturala Dealul Lempes. Este partial impadurita cu specii vegetale deosebite. Prezenta vegetatiei xerofile (plante adaptate unui climat foarte arid – n.r.), formata in intervalul cald si relativ uscat din perioada postglaciara, a determinat declararea acestui deal ca rezervatie stiintifica. Complexul Dealul Cetatii Lempes are o suprafata de 274,5 ha si a fost inscris in lista zonelor naturale protejate, de interes national.

Prin Ordinul 850/2003, rezervatia a fost data in custodie Directiei Silvice Brasov. Conditiile climatice sunt cele specifice depresiunilor, cu ierni geroase (media lunii ianuarie sub – 50 C) si veri calduroase (peste 230 C).

Zgura si cenusa rezultata din arderea carbunelui la CET-ul din Brasov au fost depozitate in apropierea rezervatiei, la marginea comunei Sanpetru. Vanturile spulbera depozitul, si praful negru ajunge pe dealul rezervatiei naturale si in curtile oamenilor. CET, somat sa ecologizeze zona Primaria Sanpetru a curmat continuarea poluarii zonei.

„I-am anuntat pe cei de la CET ca, incepand din data de 15 mai 2010, nu le mai prelungim contractul de concesionare a terenului unde depozitau cenusa. I-am anuntat ca ei au obligatia sa acopere muntii de zgura si sa ecologizeze intreaga zona, acoperind-o cu pamant fertil, care poate fi inierbat. Deoarece in zona respectiva solul contine multa turba si tine apa, noi am prefera sa o inundam si sa facem o zona de recreere, pentru ca oamenii sa uite cosmarul care ne-a bantuit atata vreme”, explica primarul comunei Sanpetru, Ion Rusu.

Lempes, o atractie turistica si stiintifica In apropierea Lempesului functioneaza si o fazanarie a Facultatii de Silvicultura din Brasov, iar intreaga zona face parte din fondul de vanatoare al institutiei de invatamant. Avand in vedere vecinatatea, primarul Rusu lanseaza o noua provocare: punerea in valoare a rezervatiei.

„Vrem sa facem un tarc unde copiii sa vina sa vada caprioarele, sa le poata mangaia, unde sa crestem iepuri si fazani. Zona cu florile unice in Europa trebuie sa fie transformata in gradina botanica, care sa fie ea insasi un punct de atractie”, spune Rusu. Ideea a fost bine primita de universitari, mai ales dupa ce Primaria Brasov nu a rascumparat Palatul Stirbey, in curtea caruia studentii si profesorii de la Silvicultura au amenajat un parc dendrologic cu specii extrem de pretioase, parc distrus pentru a fi exploatata zona imobiliara.

„Suntem interesati de dezvoltarea unui asemenea proiect, mai ales daca suntem sustinuti din partea autoritatilor locale. Orice initiativa de acest fel este salutara, iar un parteneriat primarie – Universitatea Transilvania poate avea succes si pentru atragerea unor fonduri guvernamentale sau europene”, a precizat pentru „Adevarul” coordonatorul filialei Brasov a Societatii Ornitologice, dr. ing. Dan Traian Ionescu, lector la Facultatea de Silvicultura.

Cenusa si zgura de la termocentrala sunt aduse in Sanpetru si sunt imprastiate peste o fosta mlastina, dar vantul le ridica si le raspandeste pe deal.

Ion Rusu, primar Lempes

Laleaua pestrita este o floare pe cale de disparitie in Romania

Un alt monument al naturii ce poate fi gasit in rezervatia de la Lempes este laleaua pestrita (fritillaria meleagris). La noi in tara creste spontan in mai multe locuri umede, in apropierea padurilor din Cheile Turzii sau Zau de Campie, Sesul Orheiului sau Lunca Oltului. Pentru frumusetea ei a fost culeasa abuziv, incat in bazinul Ciuc si Lunca Pogonisului (Banat) a ajuns azi pe cale de disparitie.

Poarta mai multe nume pentru ca petalele lalelei pestrite sunt de culoare violacee cu pete albe – de aceea, in popor i se spune si „floarea de sah” sau „bibilica”. Floarea nu are miros parfumat, dar este culeasa de localnici pentru ca o folosesc la vopsitul scoartelor in violet.

Ruscuta, planta unica in Europa

In rezervatia naturala de la Lempes creste o floare unica in Europa, care infloreste in aprilie-mai. Este vorba de ruscuta de primavara (adonis vernalis), ale carei flori au un parfum deosebit. Ruscuta este culeasa in perioada infloririi, fara partile solzoase ale tulpinii, si este uscata.

Este folosita pentru tratarea bolilor de inima, dar numai cu avizul medicului, fiind o planta otravitoare. Alte plante protejate care apar in rezervatie sunt ochiul sarpelui rosu, stanjenei si zambila salbatica .

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *