Cainii, doctori excelenti in bolile psihice

Adoptii Caini
Animalele pot deveni veritabili terapeuti pentru stapanii care fac efortul de a le ingriji

Doctorii din Londra recomanda pacientilor sa se trateze adoptand un caine. Bolnavii primesc de la stat cate 1.000 de lire daca iau in grija un animal de casa.

„Animalele de casa inlocuiesc medicamentele” este numele unui proiect-pilot lansat de curand de spitalele londoneze.

Pacientii unor clinici londoneze pot primi, fiecare, cate o mie de lire sterline, daca decid sa-si cumpere animale de companie. Britanicii, cunoscuti pentru meticulozitatea lor, au ajuns la concluzia ca e mai rentabil sa cheltuiasca bani pentru ingrijirea animalelor de casa, decat sa-i aloce pentru zile de spitalizare. Aceasta hotarare a venit la recomandarea a numerosi cercetatori care spun ca animalele ii ajuta pe depresivi, diabetici sau obezi.

Tinand cont de simpatia spontana pe care numeroase persoane o simt fata de animale, prezenta acestora este considerata un factor important de reducere a stresului si de mobilizare psihica si fizica. In zooterapie, favorit este cainele, datorita naturii sale docile si a usurintei cu care poate fi dresat.

Cercetatorii sustin ca acest animal, atunci cand este mangaiat, determina scaderea tensiunii arteriale, iar persoanele care au caini sufera mai putine interventii medicale sau boli determinate de stres.

SIDA si cancerul, tratate de catei

Intr-un studiu facut la un spital din New York, s-a descoperit ca pacientii bolnavi de inima care aveau animale de companie erau mai veseli si aveau o speranta de viata mai ridicata decat cei care nu aveau in ingrijire niciun animal. Zooterapia este luata in serios in multe tari din lume.

Exista caini care sunt antrenati sa aiba grija de o persoana fara vedere sau caini care tin companie oamenilor cu tulburari serioase ale sistemului nervos. In ultima vreme, cateii au castigat si atentia bolnavilor de SIDA sau cancer. In acest fel, chiar bolnavii incurabil pot opta pentru ingrijirea unui animal, fapt care ii determina sa uite, din cand in cand, de problemele grave de sanatate pe care le au.

E celebru cazul unei femei in varsta din California, care se afla in coma pe masa de operatie, si s-a trezit in momentul in care a intrat intamplator un caine ciobanesc. Acesta s-a apropiat de pacienta, i-a lins mana si, spre uimirea personalului medical, pulsul femeii a inceput sa revina la normal, moment in care operatia a putut fi continuata.

Tensiunea arteriala prea mare scade privind pestii din acvariu

Delfinii ajuta copiii care sufera de autism sa fie mai deschisi si sa-si dezvolte abilitati de socializare;

Pestii dintr-un acvariu, daca sunt priviti de persoanele care au tensiune arteriala ridicata, contribuie la scaderea acesteia – cel putin temporar;

Animalele de companie aduse intr-un sanatoriu imbunatatesc relatiile dintre bolnavi si cadrele medicale;

Pisicile pot inlatura cu succes anxietatea, prin simplul fapt ca sunt jucause si capabile sa ofere foarte multa afectiune persoanelor care au grija de ele.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *