Garda de Mediu: Bistritenii sa dea dovada de spirit civic si sa ii reclame pe cei ce polueaza

Garda de Mediu: Bistritenii sa dea dovada de spirit civic si sa ii reclame pe cei ce polueaza
Garda de Mediu: Bistritenii sa dea dovada de spirit civic si sa ii reclame pe cei ce polueaza

Primariile din judet au termen pana la jumatatea lunii mai sa curete de gunoaie malurile raurilor. E cea mai grava problema pe care o are judetul, spune comisarul sef Cristian Niculae, decis sa dea amenzi tuturor edililor care nu isi respecta obligatiile. Si ONG-urile au fost mobilizate sa puna umarul la curatenie.

De cand a preluat sefia Garzii de Mediu, Cristian Niculae a facut unele schimbari in organizarea institutiei care are, in total, zece comisari. A impartit pur si simplu judetul in zece zone si fiecaruia i-a revenit cate una dintre ele.

„Cand am venit aici, toata lumea era responsabila pentru tot. Nu exista asa ceva. Eu vreau sa stiu exact cine raspunde Cristian Niculaesi de ce. Am luat harta judetului, am urmarit cursurile de apa. De exemplu, in zona raului Salauta, responsabil e comisarul Ioan Bors (fostul sef al Garzii de Mediu -n.r), pentru pentru zona de mijloc a Somesului Mare este Gratian Morariu. Fiecare comisar are asadar o zona de responsabilitate care cuprinde in medie sase UAT-uri (orase sau comune). Acolo face controale, acolo urmareste ce se intampla dupa ce a dispus masuri. Ca urmare, acum stiu pe cine sa iau la intrebari cand aflu ca in comuna nu stiu care este o problema de mediu”, a spus Cristian Niculae.

Dupa ce a facut lucrul acesta, Cristian Niculae s-a asigurat ca toti comisarii fac munca de teren. „Vedeti si dumneavoastra ca, in institutie sunt doar eu si secretara. Nu mai sta nimeni pe aici. Toti sunt dotati cu aparate foto ca sa insoteasca rapoartele de imagini, sa stim exact cum arata locurile pe care ei le-au verificat, ce masuri au dispus si cum arata dupa ce verificam daca masurile noastre au fost puse in aplicare”, a spus comisarul sef.

Cum judetul Bistrita-Nasaud nu mai are mari poluatori industriali, cea mai mare problema o reprezinta deseurile depozitate pe malurile cursurilor de apa. „Problema este veche si are diverse explicatii. Oamenii de la tara au fost obisnuiti ani la randul ca vine apa si duce gunoiul. Ani buni nu au avut unde depozita reziduurile si le-au dus la rau. E foarte simplu pentru ca sunt cai de acces spre cursurile de apa. Acum insa avem sistem de management integrat al deseurilor, sunt tomberoane, sunt pubele, nu se mai poate sa acceptam ca gunoiul sa fie aruncat la marginea raului”, a spus Cristian Niculae.

Garda de Mediu a transmis o adresa tuturor primariilor din judet prin care autoritatile locale sunt avertizate ca suntAdresa Garda de Mediu 2 adresa Garda de mediu 1responsabile de curatenia de pe raza comunei sau orasului. In plus, toti comisarii au primit misiunea sa verifice cursurile de apa si sa fotografieze acele zone in care s-au format depozite si sa fixeze termene pentru ca autoritatile locale sa faca ordine si curatenie.

„Pana acum, au fost verificate 30 de unitati administrativ-teritoriale, adica primarii, carora le-am fixat ca termen rezonabil, spun eu, jumatatea lunii mai pentru a elibera toate cursurile de apa de gunoaie. Nu stiam ca va veni atat de repede primavara ca am fi stabilit un termen mai scurt. Deci au la dispozitie doua luni si ceva sa faca ordine si curatenie, incepand din zonele de munte pana la campie. Dupa data respectiva, noi mergem iar in control si le dam amenzi intre 5000 de lei si 15.000 de lei cum prevede legea. Sa stiti ca amenzile pentru poluarea mediului sunt foarte mari”, a spus Cristian Niculae.

Comisarul sef a marturisit ca nu si-a propus sa inceapa activitatea in institutie cu o ploaie de amenzi foarte mari date primariilor fiindca tot din banii contribuabilului sunt platite si nu in felul acesta se rezolva, pe fond, problema.

„Cred ca domnii primari pot mobiliza comunitatea sa faca aceasta curatenie de primavara, absolut obligatorie si apoi sa o pastreze. Primarii au posibilitatea sa dea sanctiuni. Din pacate, nu o fac fiindca se tem ca lumea nu ii mai voteaza, dar eu cred ca trebuie sa se gandeasca in primul rand la oamenii care ii voteaza tocmai pentru ca sunt gospodari si fermi. Garda de Mediu are 10 comisari. Nu are cum sa stea de paza la fiecare mal de rau. Noi, daca suntem sesizati in legatura cu o problema de mediu, mergem si dam amenzi, dar ce vreau sa se inteleaga foarte bine este ca nu putem amenda pe nimeni daca nu avem probe. Majoritatea oamenilor au telefoane cu camere foto, pot face fotografii, pot filma, sa le utilizeze si sa se comporte ca niste cetateni responsabili, sa nu treaca indiferenti pe langa o persoana necivilizata carea runca gunoiul pe langa tomberon sau pe spatiul verde”, a mai spus comisarul sef.

Chiar zilele trecute, Garda de Mediu a fost sesizata de cetateni din Livezile ca o masina a unei firme locale care circula cu viteza prin sat imprastie dejectii pe drum dintr-o vidanja. Intrucat au fost prezentate probe, incepand cu numarul de inmatriculare al masinii si ce a lasat aceasta in urma ei, s-au putut aplica sanctiuni.

„Sunt multe persoane care vin si ne spun ca nu stiu in ce zona sunt gunoaie, dar nu ne pot spune cine le-a lasat, cand, nu ne ofera nicio informatie concreta. In aceste situatii nu avem ce face. Nu putem cauta un ac intr-un car cu fan. In plus, suntem sesizati in legatura cu tot felul de lucruri care tin de administratia locala. Fiecare primarie are un om responsabil de mediu. Orasele au Politie Locala, au parghii sa aplice Legea Mediului. Nu trebuie decat sa se foloseasca de ele”, a spus Cristian Niculae.

In ce priveste depozitele neconforme de la marginea raurilor, Cristian Niculae spune ca a discutat si cu organizatiile pescarilor si alte ONG-uri de mediu ca sa se lucreze concertat. In urma unor intalniri pe care le-a avut in ultimele zile cu reprezentanti ai acestor organizatii, comisarul sef a reusit sa stabileasca parteneriate cu iubitorii naturii care sa duca, in curand, la rezultate vizibile.

„In ultimelor doua luni, am efectuat 114 controale planificate din care zece tematice. De asemenea, am mai facut 45 de controale neplanificate – sesizari si circulare transmise de Comisariatul General. In urma acestor controale planificate si neplanificate, s-au dispus noua sanctiuni in cuantum de 63.000 de lei din care sapte amenzi s-au dat pentru incalcarea prevederilor legale privind modul de gestionare a deseurilor”, a explicat Cristian Niculae.

Garda de Mediu Bistrita-Nasaud va continua in aceasta perioada controalele pentru verificarea starii de salubrizare a localitatilor, a cursurilor de apa si a cailor de comunicatii, dar va controla si operatorii economici care introduc pe piata lemn si produse de lemn din import. Daca vrem sa avem un judet mai curat, va trebui sa punem cu totii umarul pentru ca cei necivilizati sa poata fi sanctionati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *