Gropile de gunoi din sapte orase hunedorene vor fi inchise in acest an

Gropile de gunoi din sapte orase hunedorene vor fi inchise in acest an
Gropile de gunoi din sapte orase hunedorene vor fi inchise in acest an

Gropile de gunoi din sapte orase ale judetului Hunedoara vor fi inchise pana in toamna acestui an, iar pana la sfarsitul lui 2015 va fi deschis un deponeu ecologic in localitatea Barcea Mare, potrivit unui proiect integrat de management al deseurilor aflat in derulare si finantat de Uniunea Europeana. Proiectul are o valoare de 255 de milioane de lei si este realizat pana acum in proportie de 40%, conform datelor prezentate joi, intr-o conferinta de presa, de reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara.

„Stadiul total al proiectului este atins la un nivel de 40%. Pe fiecare lucrare in parte procentele sunt cuprinse intre 15 si 100%, cum este cazul gropii de gunoi din orasul Calan, care a fost deja ecologizata si acum lucrarea este in faza de receptie”, a declarat administratorul public al judetului Hunedoara, Dan Stoian.

In ceea ce priveste gropile de gunoi de la Deva si Orastie, autoritatile au in plan ca inchiderea lor sa aiba loc in cursul anului viitor, daca se va primi acceptul Comisiei Europene, avand in vedere faptul ca proiectul ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul lui 2015. Proiectul prevede ca pana la sfarsitul anului in localitatea Barcea Mare, in apropiere de Deva, sa fie realizata o prima celula de colectare a gunoiului intr-un deponeu ecologic, in prealabil deseurile urmand sa fie reciclate prin doua statii de selectare si tratare.

Primariile din Deva si Hunedoara au ridicat, in trecut, obiectii in ceea ce priveste firmele de salubritate care ar urma sa colecteze gunoiul, in conditiile in care proiectul prevede ca de colectarea deseurilor se vor ocupa doar patru operatori regionali, desemnati prin licitatie, si ca se va renunta la societatile locale de profil. Administratorul public a mentionat in acest context ca primariile trebuie sa incheie noi contracte cu operatorii desemnati prin licitatie, in caz contrar urmand sa apara probleme legate de costurile de depozitare a deseurilor.

„Conform aplicatiei de finantare, operatorii care au contracte incheiate (cu primariile – n.r.) peste anul 2016 vor trebui sa-si inceteze activitatea si unitatile administrativ-teritoriale sa incheie contracte cu operatorii desemnati in urma licitatiilor, fie vor continua pana la incheierea contractelor, dar nu vor mai beneficia de infrastructura nou creata prin Sistemul de Management Integrat al Deseurilor”, a afirmat Dan Stoian.

Pe de alta parte, administratorul companiei de salubritate din Deva, George Mara, a declarat joi ca proiectul nu rezolva mai multe probleme, printre care cele legate de colectarea deseurilor municipale mari – cum ar fi molozul din constructii – si nu stabileste unde se va depozita gunoiul stradal. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *