Gunoiul ar putea costa Romania 200.000 de euro zilnic

Problema gunoiului ar putea sa coste foarte scump Romania, daca nu indeplinim angajamentele asumate in cadrul procesului de aderare la UE.
gunoi
La jumatatea lunii iulie, se atinge termenul limita pana cand trebui inchise cele mai multe depozite de deseuri care nu respecta normele comunitare in domeniu. Nerespectarea acestei decizii conduce la declansarea procedurii de infringement, care se soldeaza cu amenzi de 200.000 de euro pe zi ce trebuie platite de catre stat. Realizarea gropilor de gunoi ecologice este obligatia autoritatilor locale, in colaborare cu structurile Ministerului Mediului. Romania are toate sansele sa nu respecte conditionalitatile legate de depozitele de deseuri.

Legislativ, Romania s-a aliniat la normele comunitare referitoare la depozitele de deseuri, care trebuie sa respecte anumite standarde pentru a putea functiona. Nu mai sunt permise simplele gropi unde se descarcau gunoaiele, noile facilitati trebuind sa produca cat mai putina poluare. De aceea, vechile gropi de gunoi trebuie inchise, Romania convenind cu UE un calendar de inchidere a depozitelor neconforme, care se intinde pana in 2017.

Cel mai mare impact il are inchiderea gropilor de gunoi municipale, unde se depoziteaza gunoiul din gospodarii.
Potrivit HG nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor, 251 de astfel de depozite trebuie sa-si sisteze activitatea pana in 2017; 11 s-au inchis in 2003, alte 139 trebuind sa nu mai functioneze pana la 16 iulie 2009, iar restul de 101 pana in 2017. Ce este grav este faptul ca numai anul acesta trebuie sa se inchida 78 de astfel de gropi de gunoi.
Locul acestor depozite trebuie luat de un adevarat sistem de colectare si depozitare a deseurilor, care sa acopere intreaga tara, inclusiv mediul rural. In prezent, sunt construite 25 de depozite conforme, la care se adauga alte sapte care sunt in curs de amenajare pentru deseuri municipale, din totalul de 65 prevazute in Planului National de Gestionare a Deseurilor. In Romania, doar 18 judete beneficiaza de depozite ecologice.

Alternative pe banii populatiei
Nerealizarea in timp util a altor gropi de gunoi s-ar putea sa impuna Romaniei costuri suplimentare. Autoritatile au doua alternative: ori inchid depozitele neconforme, iar masinile de gunoi vor fi directionate catre gropile permise, dar cu consecinte asupra tarifelor de depozitare platite de populatie, ori le lasa sa opereze in continuare, dar statul are toate sansele sa intre in procedura de infringement, care inseamna amenda platita de Romania catre UE.
Autoritatile de mediu trag nadejde ca lucrurile vor intra in normal pana la finalizarea tuturor etapelor din procedura de infringement, astfel ca sa nu platim penalitati. In luna martie, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a afirmat ca Romania nu va putea evita sanctiunile din partea UE pe problema managementului deseurilor, singura sansa, extrem de mica, fiind solicitarea unor pasuiri din partea Comisiei. Oficialul roman a anuntat posibilitatea unei amenzi de 200.000 de euro pe zi. Sumele insa ar urma sa fie platite de autoritatile locale care nu au fost in stare sa-si rezolve problemele de mana-gement al deseurilor. De remarcat, autoritatile locale isi constituie bugetul, in mare parte, din taxele si impozitele platite tot de populatie.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *