Saptamana trecuta fostul vice-presedinte Al Gore si Comisia Interguvernamentala a ONU pe probleme de clima au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile de informare in domeniul schimbarilor climatice. Foarte probabil, acest lucru va aduce problema mediului in prim-planul dezbaterilor politice din campania pentru alegerile prezidentiale, si data fiind afilierea politica a lui Gore, tabara democrata va castiga puncte importante.

Pana acum candidatii democrati nu au reusit sa foloseasca subiectul schimbarii climatice in favoarea lor, fiind mai inclinati sa discute despre independenta energetica pentru a atrage alegatorii tineri si a transmite un mesaj ferm in ce priveste problema mediului. Doar John Edwards a transformat schimbarea climatica intr-o tema principala a campaniei sale prezidentiale. De cealalta parte, majoritatea republicanilor (cu exceptia lui John McCain) abia binevoiesc sa recunoasca existenta problemei climatice, iar cand nu au incotro se rezuma la a pune sub semnul intrebarii validitatea datelor care indica activitatea umana drept cauza cea mai probabila. Prefera sa se concentreze asupra chestiunii terorismului si a imigratiei.

Mediul este o parte importanta a campaniei electorale a lui Hillary Clinton, insa aproape exclusiv in discursuri. Conform site-ului sau electoral, Hillary Clinton „este de acord ca schimbarea climatica globala este una din problemele morale cele mai presante in ziua de azi, si sprijina politicile legate de reducerea emisiilor de carbon si a altor noxe care contribuie la incalzirea globala.” Dar problema incalzirii globale are de fapt o importanta secundara celei a independentei energetice, pentru care candidatul propune un Fond Strategic pentru Energie de 50 miliarde dolari, pentru finantarea cercetarii in domeniul energiei alternative.

Asadar, cum ar putea Hillary castiga competitia pe subiectul mediului in general si al incalzirii globale si schimbarii climatice in particular? Raspunsul este evident: asigurandu-si sprijinul lui Al Gore. O astfel de sustinere ar oferi campaniei sale o credibilitate neindoielnica in acest domeniu si vizibilitate semnificativa in randul segmentului de electorat pentru care mediul este problema principala in aceste alegeri. Mai mult, aceasta sustinere are si alte avantaje: se asigura astfel ca Al Gore ramane in afara cursei prezidentiale si se pune capat speculatiilor privind posibila sa candidatura; se realizeaza un transfer de capital de imagine, dat fiind ca in prezent Gore se claseaza al patrulea in majoritatea sondajelor de opinie nationale privind desemnarea candidatului democratic, cu 13% din intentiile de vot, putin in urma lui Edwards; si contribuie la reconcilierea cu familia Clinton, dupa raceala provocata de candidatura sa la alegerile prezidentiale din 2000.

Insa problema sustinerii lui Al Gore nu este nicidecum rezolvata. Unii observatori politici considera ca acesta nu se va alia cu Hillary, in primul rand data fiind decizia sa de a se distanta de Bill Clinton in campania sa prezidentiala. Pe de alta parte insa, el a negat in repetate randuri ca ar avea intentia de a candida din nou, chiar in ciuda succesului relativ al campaniei sale la nivel local, „Draft Gore”, si in ciuda sustinerii indirecte din partea fostului presedinte Jimmy Carter. Mai mult, Gore a sugerat ca foarte probabil va sustine unul dintre candidatii democrati la presedintie, si va face acest lucru inainte de alegerile primare.

Iata de ce sustinerea lui Gore este un scenariu posibil. Momentul actiunii trebuie atent planificat, iar anuntul facut cat mai curand dupa data ceremoniei de decernare a Premiului Nobel, pe 10 decembrie. Publicitatea facuta acestui eveniment va atrage din nou atentia media asupra subiectului si va oferi un impuls suplimentar campaniei lui Hillary chiar inainte de prima runda a alegerilor primare. Anuntarea sustinerii in decembrie, desi tarzie din punctul de vedere al alegerilor primare, ii va oferi o sansa lui Hillary de a-si rezolva eventualele divergente din trecut cu Gore si de a-si asigura sprijinul acestuia, ajutand-o in acelasi timp sa pregateasca dezbaterea pe problema mediului impotriva oricarui candidat nominalizat de tabara republicana.

Sursa: Cadran Politic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here