Cercetatorii au pus la punct prima harta detaliata a impactului uman asupra oceanelor lumii si lucrurile nu arata bine deloc.
O echipa de 20 de oameni de stiinta au colaborat la acest proiect, descoperind faptul ca oamenii au un impact major asupra ecosistemelor marine, doar 4% din oceanele lumii fiind in prezent neafectate de activitatile lor.

In trecut, numeroase studii au prezentat impactul activitatilor umane asupra ecosistemelor marine„, a declarat Benjamin Halpern, savant si director al Centrului National pentru Analiza si Sinteza Ecologica al Californiei, „insa aici am produs pentru prima data o harta globala a tuturor activitatilor care, asezate una peste alta, au dus la crearea imaginii complete a impactului uman„.

oceans.jpg

Oameni de stiinta din Statele Unite, Canada si Anglia au lucrat impreuna pentru a construi un model complex care sa faca fata la o cantitate enorma de informatii privind 17 amenintari diferite asupra ecosistemelor marine. Ei au impartit oceanele lumii in cvartale (suprafete de 9,29 mp) si au analizat mai indeaproape datele despre cum influenteaza oamenii mediile marine. Pentru a crea harta finala s-au calculat datele pentru fiecare locatie iar datele centralizate s-au desfasurat pe harta lumii.

Cred ca din toate acestea, marea surpriza consta in a vedea intregul impact al omului„, a declarat Mark Spelding, om de stiinta al Institutului Conservarii Naturii Marine, participant la acest proiect. „Nu exista realmente nici o suprafata care sa fi scapat. Este intr-adevar o harta socanta„, a declarat Spalding, adaugand ca schimbarile climatice si pescuitul abuziv raman cele mai mari doua amenintari ale oceanelor lumii.

„Este un semnal de alarma cand obtii rezultate ca acestea”, concluzioneaza Spelding, „cred ca este un adevarat semn pentru a ne imobiliza si a incepe sa ne gestionam mai bine zonele de coasta si oceanele .”

Sursa: www.ecosignal.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here