În 2013, or?denii au colectat de dou? ori mai multe de?euri reciclabile fa?? de anul precedent
În 2013, orădenii au colectat de două ori mai multe deşeuri reciclabile faţă de anul precedent
In 2013, oradenii au colectat de doua ori mai multe deseuri reciclabile fata de anul precedent
In 2013, oradenii au colectat de doua ori mai multe deseuri reciclabile fata de anul precedent

Oradenii dau semne ca incep sa inteleaga regulile colectarii selective a deseurilor si cat de important este sa le arunce corect, pe cele menajere separat de cele revalorificabile.

Conform bilantului operatorului licentiat de salubritate, RER Ecologic Service, reciclabilele au reprezentat aproape o zecime din volumul total al deseurilor aruncate de oradeni. O veste buna, intrucat fata de 2012 cantitatile de deseuri reutilizabile adunate din oras s-au dublat. Reversul medaliei e ca Oradea trebuie sa trimita spre refolosire cel putin 15% din totalul gunoaielor produse de locuitori si agentii economici.

Semne de bine

Bunastarea unui oras se reflecta si in gunoaiele pe care le produce. Cu cat un cetatean arunca mai multe gunoaie, cu atat este mai prosper, asta insemnand ca a avut bani de cheltuit. Din acest punct de vedere, Oradea nu sta rau. Conform evidentelor RER Ecologic Service, in 2013 au fost adunate de la oradeni 44.030 tone de deseuri menajere. Dat fiind ca, potrivit ultimului recensamant, orasul are o populatie de 194.400 de persoane, inseamna ca in medie un oradean a produs in tot anul 220 kilograme de deseuri.

Oradea are implementat un sistem de colectare selectiva a deseurilor, ce presupune ca fiecare cetatean trebuie sa adune deseurile menajere in containerele ori pubelele cu capace negre, destinate „fractiei umede”, iar pe cele ce pot fi revalorificate (PET-uri, hartii, cartoane, sticle, doze de aluminiu) in recipientele cu capace galbene, in sacii galbeni distribuiti gratuit de operatorul de salubritate ori in containerele tip clopot amplasate in intreg orasul. In 2013, RER Ecologic Service a adunat de la oradeni 4.118 tone deseuri reciclabile, din care 493 tone din igluuri. Astfel, in medie, cantitatea de reciclabile adunata de la un oradean a fost de 20 kilograme.

Mai responsabili

Desi reciclabilele colectate reprezinta doar a zecea parte din volumul deseurilor menajere, indicatorul este bun pentru oras si arata un progres semnificativ fata de anul precedent. Asta pentru ca oradenii au adunat de peste doua ori mai multe deseuri reutilizabile decat inainte cu un an. Mai precis, in 2012 au fost colectate 1.830 tone deseuri reciclabile, adica o medie de aproape 10 kilograme pentru fiecare locuitor.

Cresterea cantitatilor de deseuri reciclabile adunate arata ca oradenii au devenit mai constiinciosi si, de asemenea, ca au fost de folos campaniile de educare pe care RER Ecologic Service le-a sustinut anul trecut, atat prin publicatia „Oradea noastra” si alte vehicule mass-media, cat si prin premierea a numerosi oradeni surprinsi in timp ce aruncau corect deseurile. Conducerea societatii si-a propus insa ca in 2014 sa adune si mai multe cantitati de deseuri ce pot fi revalorificate, mai ales ca normele europene impun ca minimum 15% din deseurile produse in oras sa fie reciclabile.

Curatenie peste tot

Bilantul activitatii de anul trecut a operatorului licentiat de salubritate mai arata ca au fost cuprinse in programul de curatenie stradala 614 strazi, cu 22 mai multe decat in anul precedent.

De asemenea, in parteneriat cu Primaria, RER Ecologic Service a sustinut patru campanii de curatenie generala, in care a colectat gratuit deseurile voluminoase ale oradenilor, adica obiectele de uz gospodaresc devenite inutile.

Totodata, in aceste campanii, care s-au desfasurat din primavara pana in toamna, RER Ecologic Service a colectat gratuit si deseurile vegetale. Anul trecut, muncitorii firmei de salubritate au adunat din oras 990 tone de deseuri biodegradabile, toate fiind transportate la depozitul ecologic al orasului.

Si in 2014 vor avea loc campanii de curatenie generala, de indata ce vremea buna va permite oamenilor sa-si deretice curtile si casele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here