Studiu: Gazele de șist, între nevoi energetice și standarde de mediu

Studiu: Gazele de sist, intre nevoi energetice si standarde de mediu

„Romania ar avea nevoie de exploatarea gazelor de sist pe fondul epuizarii rezervelor de gaz conventional si din cauza importurilor scumpe din Rusia, dar riscurile de mediu sunt uriase si tehnologia fracturarii hidraulice ar trebui inlocuita cu tehnologii mai „prietenoase” cu mediul ambiant” – una din concluziile studiului lansat marti, 24 martie de Institutul European din…

Citește mai departe
Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe

19 organisme modificate genetic ameninta cu cancerul

Uniunea Europeana analizeaza oportunitatea aprobarii a 19 culturi modificate genetic rezistente la erbicide • Patiti, fermierii americani avertizeaza asupra pericolului dezvoltarii buruienilor rezistente, fapt ce duce la crearea de erbicide mai puternice, deci mai toxice, la pulverizari mai dese, la degradarea solului si, evident, la un pericol de toxicitate mai mare • Afectiunile dermatologice, cancerul…

Citește mai departe

UE ne intreaba: cum ar trebui cheltuiti banii pentru sustinerea agriculturii?

Ar trebui sa promovam culturile modificate genetic? Cum ar trebui etichetate produsele alimentare? Cum ar trebui sa fie subventionati fermierii europeni? Cum ar trebui rezolvata problema supraproductiei agricole? Politica Agricola Comuna (PAC) este una dintre cele mai importante politici ale UE, care afecteaza viata de zi cu zi a fiecaruia dintre cele 500 de milioane…

Citește mai departe

    Intre 1990-2006, s-au pierdut definitiv cel putin 275 ha de teren pe zi prin degradarea solului

    Ingrijoratorul fenomen al degradarii solului se manifesta puternic in Europa: intre 1990-2006, s-au pierdut definitiv cel putin 275 ha de teren pe zi, prin impermeabilizarea solului, iar la fiecare 10 ani aceasta suprafata ajunge la o suprafata de marimea Ciprului. Se estimeaza ca eroziunea solului cauzata de apa afecteaza 1,3 milioane km patrati in Europa…

    Citește mai departe

    Intre 1990 si 2006, in Uniunea Europeana s-au pierdut definitiv cel putin 275 hectare de sol pe zi

    Un fenomen ingrijorator in Uniunea Europeana este degradarea solului. Conform datelor publicate astazi de Comisia Europeana, intre 1990 si 2006 s-au pierdut definitiv cel putin 275 hectare de sol pe zi prin impermeabilizarea solului, adica acoperirea terenurilor fertile cu material impermeabil. “Eroziunea solului cauzata de apa afecteaza 1,3 milioane km² in Europa, o suprafata de 2,5 ori mai…

    Citește mai departe