Capitalul natural ar trebui sa devina o preocupare semnificativa a companiilor

Capitalul natural – stocul de capital derivat din resurse naturale precum biodiversitatea, ecosistemele si serviciile oferite de acestea – se afla intr-un declin la nivel global. Operatiunile de afaceri care afecteaza negativ mediul pot avea costuri ridicate, dar adeseori nerecunoscute, pentru organizatii, investitori si societate. Raportul „Identificarea riscurilor si pragurilor de semnificatie pentru capitalul natural”,…

Citește mai departe

Autoritatile locale din Bihor se opun explorarii si exploatarii petrolului si gazelor naturale

Localnicii din mai multe zone din judetul Bihor le-au cerut primarilor sa nu dea avize pentru exploatarea petrolului si a gazelor naturale. Daca unii edili s-au conformat imediat, altii prefera sa afle care e dorinta majoritatii prin organizarea de referendumuri. Acordul de explorare si exploatare aprobat de Guvern permite companiei canadiene East West Petroleum sa…

Citește mai departe
Exploatarea petrolului de ?ist din America amenin?? suprema?ia ??rilor arabe

Exploatarea petrolului de sist din America ameninta suprematia tarilor arabe

Exploatarea petrolului de sist din America ameninta suprematia tarilor arabe. Aceasta resursa neconventionala este singura care fereste preturile de cresteri bruste. Vreme de 40 de ani, marii producatori din Orient s-au folosit de arma petrolului pentru a-si proteja veniturile, dar acum influenta cartelului din care fac parte – numit OPEC, organizatia tarilor exportatoare de petrol…

Citește mai departe

Cum impart gazele de sist Europa in doua – Ce s-a decis la Bruxelles si ce miza are Romania

Dupa semnalul pozitiv dat miercuri la Bruxelles, in Consiliul European, privind acceptarea gazelor de sist ca sursa de energie neconventionala pe care tarile care doresc o pot explora si exploata, Guvernul se gandeste deja la acordarea licentelor. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a doua zi dupa Consiliul de la…

Citește mai departe
Kvanefjeld, considerat a fi, ca m?rime, cel de al doilea depozit global de oxizi de p?mânturi rare, ca ?i al ?aselea depozit de uraniu.

Topirea gheturilor scoate resursele minerale ale Groenlandei la indemana celor 60 000 de locuitori care pana acum traiau aproape exclusiv din pescuit.

Uraniu, pamanturi rare, fier, cupru, aur… Topirea gheturilor scoate resursele minerale ale insulei la indemana celor 60 000 de locuitori care pana acum traiau aproape exclusiv din pescuit. Dar aceasta binecuvantare este totodata un blestem, fiindca ea atrage China si Statele Unite. Annelien De Greef Numele propriu Nuuk, capitala Groenlandei, seamana mult cu „nuke”, cuvantul englezesc…

Citește mai departe

Academia Romana vrea referendum pentru exploatarea de la Rosia Montana

Academia Romana considera ca depozitele de aur din subsolul Romaniei reprezinta o resursa neregenerabila de importanta strategica nationala, proprietatea statului roman, a carei soarta nu poate fi decisa numai de autoritatile locale. In consecinta, decizia cu privire la oportunitatea exploatarii resurselor aurifere ar trebui luata prin consultarea intregii populatii a tarii, printr-un referendum national. Academia…

Citește mai departe

Vanatorul de tigri Vladimir Putin a pus un cip de localizare unei balene Beluga: „N-o sa ne manance pe noi, nu?”

Prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, celebru deja fie si doar pentru faptul ca a anihilat in 2008 un tigru care atacase o echipa de televiziune in Siberia, a avut iar de-a face, vineri, cu un animal salbatic. Premierul Vladimir Putin a imbracat vineri un combinezon acvatic pentru a fixa un emitator pe balena beluga „Dasa”, evenimentul…

Citește mai departe

Legi noi pentru Polul Nord

Natiunile Unite vor trebui sa stabileasca un nou set de legi care sa reglementeze noile industrii arctice precum navigatia sau exploatarea petrolului, in conditiile in care gheata de la Polul Nord se topeste pe fondul schimbarilor climatice, au precizat experti in justitie, citati de Reuters. Ei au mentionat ca legile existente nu sunt adecvate in…

Citește mai departe

Petrolul este fara sfarsit

Savantul rus Mihail Lomonosov a fost primul care a propus teoria biogenica (organica) a formarii petrolului, pornind de la premisa ca acesta a aparut prin descompunerea, in anumite conditii, a deseurilor biologice, de-a lungul milioanelor de ani. Spre deosebire de Lomonosov, care considera asadar petrolul ca fiind un combustibil fosil, o alta minte luminata, chimistul Dmitri Mendeleev, autorul tabelului periodic al elementelor, credea ca petrolul reprezinta nu o substanta formata in urma putrezirii plantelor si animalelor ce au trait candva pe Terra, ci un material primordial, nascut in strafundurile planetei, ce erupe constant catre suprafata acesteia, precum magma vulcanilor.

Citește mai departe