Groenlanda, tara incalzirii globale

Insula aspira la independenta datorita accesului la rezervele de petrol

Un efect neasteptat al incalzirii globale ar putea fi crearea unui nou stat: Groenlanda. Aceasta se va putea sustine fara ajutorul Danemarcei gratie zacamintelor descoperite.

Teritoriu al Danemarcei din 1721, Groenlanda este cea mai mare insula de pe planeta, fiind acoperita in proportie de 85 la suta de gheata. Insula are 57.000 de locuitori, dintre care 88 la suta sunt inuiti sau familii mixte de danezi si inuiti.

Chiar daca in 1979 a obtinut autonomia de la guvernul danez, Groenlanda este inca dependenta economic de subsidiile date de Copenhaga. Aproape orice, de la bere si pana la hartia igienica, este importat din Danemarca, subsidiile ridicandu-se la circa 400 milioane de euro anual.

Procesul independentei va dura ceva timp, insa premierul danez Fogh Rasmussen a facut deja o vizita in Groenlanda pentru a prezenta un raport menit sa deschida calea obtinerii suveranitatii totale, relateaza „The Times”.

Cele mai mari rezerve de petrol din lume

Planul, intocmit de un comitet de politicieni danezi si groenlandezi, prevede stoparea subsidiilor din partea Danemarcei odata ce Groenlanda isi va folosi resursele minerale importante descoperite sub stratul din ce in ce mai subtire de gheata.

„Schimbarile climatice vor fi benefice pentru comunitatile de aici”, arata Jesper Madsen, specialist la institutul de cercetare a mediului DMU din Roskilde, Danemarca. „Va imbunatati conditiile de pescuit, dar si de forare pentru petrol si gaze naturale. Studiile geologice ale americanilor arata ca cele mai mari rezerve nefolosite de petrol de pe glob se afla in apele Groenlandei. Este vorba chiar de est, acolo unde gheata se topeste cel mai repede”, mai explica el.

Termenii planului de independenta prevad ca Groenlanda sa detina in cele din urma dreptul total asupra veniturilor din exploatarea petrolului si mineralelor. In prima faza, groenlandezii vor primi cate 10 milioane de dolari pe an din exploatarile resurselor.

Dupa ce companiile multinationale vor investi masiv, iar Groenlanda va ajunge la castiguri de 800 milioane de dolari pe an, subsidiile daneze vor fi complet oprite. In acel moment, independenta va deveni doar o formalitate. Singurul care se opune vehement acestui plan este Partidul Popular Danez, care il considera „cea mai mare greseala din istoria Danemarcei”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente