Caldura din podea costa mai putin

Chiar daca pretul de instalare este mai ridicat, facturile la energie se reduc cu 20%. Investitia se amortizeaza in doi-trei ani

Incalzirea prin pardoseala ii cucereste tot mai mult pe romani. In ultimul an, vanzarile pentru instalatiile de acest gen au crescut vertiginos.

Considerata ecologica si eficienta, incalzirea prin pardoseala imbunatateste confortul termic al unei locuinte, deoarece se reduc curentii de aer din camere. In plus, aspectul estetic general al camerei este schimbat. Specialistii sustin ca, in comparatie cu incalzirea cu radiatoare, transferul de caldura prin pardoseala necesita mai putina energie, fapt ce permite economii de pana la 20% la facturile de energie. In functie de model, instalatia de incalzire prin pardoseala costa intre 30 si 45 euro/mp.

Termostat pentru temperatura

„Caldura este repartizata uniform in incapere si poate fi mentinuta la un nivel constant, deoarece aceste sisteme sunt dotate cu un termostat pentru temperatura”, arata Bogdan Precup, directorul firmei Suwi. Acesta mai spune ca sistemul de incalzire al pardoselii poate fi instalat in aproape orice tip de podea si da confort atat caselor particulare, cat si birourilor.

Forta electrica, slaba

Specialistii in instalatii sustin ca incalzirea prin pardoseala se poate face electric, dar si cu apa calda. Insa ce se stie mai putin este ca poate fi utilizata nu numai pentru cladiri noi, dar si pentru cele deja construite.
Sistemul de incalzire prin pardoseala poate fi montat chiar peste vechea podea. „Din pacate, problema cea mai mare este ca nu avem forta electrica suficienta in apartamente si din cauza asta multe dintre cereri nu le putem onora”, spune Sabin Cernea, directorul companiei Nexans.

Condensul dispare

Incalzirea prin pardoseala poate fi folosita inclusiv in balcoane, terase acoperite sau holuri. Avantajul echiparii acestor zone cu sistemul de incalzire prin cabluri va reduce si chiar va elimina problemele legate de condens, igrasie si mucegai. In camerele unde se creeaza mai multa umiditate precum bucataria sau baia, peretii si pardoseala se incalzesc si se usuca mult mai usor si mai rapid.

„La proiectarea unui sistem de incalzire prin pardoseala trebuie luata in calcul posibilitatea realizarii unei bune izolatii termice intre sapa si peretii adiacenti”, spune Gabriel Sofronie, directorul firmei Margas Construct. El adauga ca de multe ori oamenii opteaza pentru incalzirea prin pardoseala din cauza agentului termic furnizat centralizat. Potrivit instalatorilor, principiul de functionare al unui astfel de sistem este simplu: aerul cald urca. Pardoseala incalzita in intregime devine un urias radiator, care isi mentine constanta temperatura, radiind treptat caldura catre restul camerei.

In felul acesta, temperatura la nivelul solului este constanta, iar frigul nu mai vine de la picioare. Potrivit masuratorilor, prin sistemul de incalzire prin pardoseala se obtin 24-25 grade la baza podelei, 22 grade la nivelul corpului si 20 grade la nivelul tavanului.

Romanii, primii utilizatori

Ideea folosirii pardoselii ca terminal de incalzire nu este deloc noua. Acest fel de sisteme, dar intr-o varianta primitiva, existau inca din antichitate.

Romanii au fost primii care au folosit incalzirea prin podea. Apoi, ideea s-a raspandit pana in China. Atunci, gazele calde produse intr-un cuptor erau trecute prin canale special construite sub pardoseala incaperii.

Initial, sistemul era folosit numai de catre oamenii bogati, dar apoi s-a extins si in locurile publice, mai ales in zonele reci ale Imperiului Roman.

Prin pardoseala, caldura este repartizata uniform in incapere si poate fi mentinuta
la un nivel constant printr-un termostat

Bogdan Precup,
director firma

Avantajele incalzirii prin pardoseala

Caldura este raspandita uniform;

Nu produce miscari de aer si nu ridica praf;

Nu ocupa spatiu, nu este la vedere;

Fiecare incapere poate fi incalzita independent;

Se pot alimenta la un singur capat;

Temperatura se poate monitoriza si modifica;

Durata de viata este egala cu cea a cladirii;

Creste valoarea proprietatii;

35 euro

Atat costa un metru patrat de pardoseala incalzita pe dedesubt

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente