„Fiecare Picatura Conteaza”

In cateva sate izolate din zona Vatra Dornei, s-a derulat in ultimul an o campanie de informare in legatura cu importanta asigurarii unei calitati corespunzatoare a apei de baut.

Programul s-a desfasurat in cadrul fazei-pilot a Proiectului regional „Fiecare Picatura Conteaza”, derulat timp de un an, de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PUND) si Coca-Cola Romania.

Proiectul se adreseaza asezarilor rurale cu o populatie mai mica de 2.000 de locuitori, iar localitatile alese pentru prima sa implementare au fost Dorna Candrenilor, Poiana Negri, Dealul Floreni, Tesna si Romanesti.
In toate aceste locuri nu exista canalizare, iar apa potabila provine direct din cursurile de apa sau din fantani. Poluarea cu deseuri si cu ape menajere a raurilor din regiune este un fenomen frecvent intalnit.

Legislatie unitara

Timp de un an, autoritatile locale au fost instruite in legatura cu legislatia europeana in domeniul managementului apelor, care trebuie aplicata unitar in toata Uniunea Europeana. Iar campania de informare a populatiei a fost gandita de la brosuri pentru copii pana la informatii pe suport cu un magnet care poate fi aplicat pe frigider.

Concluziile si informatiile obtinute prin Proiectul „Fiecare Picatura Conteaza”, la nivelul judetului Suceava, urmeaza a fi utilizate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, pentru strategia de dezvoltare a localitatilor cu mai putin de 2.000 de locuitori.

Istoria apelor din Dornele

Prima cercetare stiintifica a apelor din tinutul Dornelor dateaza din anul 1790 si a fost realizata de chimistul Hacquette de Nurnberg.

In 1805, doctorul Ignatziu Plusch a inaintat autoritatilor de la Viena primele semnale despre starea apelor din Vatra Dornei, precum si o propunere de sistematizare a lor.

Proiectul a fost aprobat prin Decretul Administratiei din 17 ianuarie 1811, iar inginerul Buholzer a primit ordinul sa construiasca primele jgheaburi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *