500 de locuitori din Sinmartin au protestat fata de explorarea gazelor de sist in zona

500 de locuitori din Sinmartin au protestat fata de explorarea gazelor de sist in zona
500 de locuitori din Sinmartin au protestat fata de explorarea gazelor de sist in zona

Explorarea iminenta a gazelor de sist in judetul Bihor a scos oamenii in strada. Peste 500 de localnici din comuna Sinmartin au protestat in parcul central al localitatii. Oamenii au cerut Executivului sa opreasca explorarile de petrol si hidrocarburi neconventionale, care ar urma sa inceapa in zona. Aceasta, dupa ce Guvernul a incheiat un acord cu firma canadiana East West Petroleum Corp. Oamenii se tem ca va fi afectata calitatea apelor termale din statiunea Baile Felix si, prin urmare, activitatea turistica din regiune.

„Ponta nu uita, Romania nu-i a ta!”, „Nu corporatia face legislatia!”, „Ponta daca te vrea, pleaca in America!”, sunt sloganurile pe care le-au strigat cei 500 de participanti la protest.

Oamenii au iesit in strada suparati ca prefectul de Bihor a blocat in instanta referendumul privind explorarea gazelor de sist, pe care primarul comunei vrea sa-l organizeze in 26 ianuarie.

„Referendumul ne-a fost atacat in contencios administrativ, dar nu stiu, o sa vedem, instanta se va pronunta si sper ca va fi in favoarea noastra! Sper ca Guvernul Romaniei sa ne vada, sa ne auda. Nu este permis ca la noi, in Baile Felix sa se puna vreo sonda”, a declarat Lucian Popus, primarul comunei Sinmartin.

Pentru localnici, inceperea explorarilor in zona ar insemna distrugerea statiunii Baile Felix, care face parte din comuna Sinmartin.

„Suntem foarte-foarte suparati! Suntem foarte-foarte hotarati! Daca se incalca aceasta dorinta a localnicilor va deveni moarte de om aici. Nu dorim gaze de sist! Nu dorim sonde! Dorim democratie si libertate! Sa nu se treaca peste vointa poporului!”, a spus unul dintre participanti.

„Lupt impotriva gazelor de sist pentru ca ataca apele termale! Toata comuna se bazeaza pe turisti si ar fi pacat ca aceasta statiune, care este foarte veche, sa dispara”, a afirmat alt protestatar.

Manifestatiile vor continua daca Executivul nu va interzice explorarea si exploatarea petrolului si hidrocarburilor neconventionale in regiune.

Oamenii se tem ca vor avea soarta celor de la Pungesti, al caror protest il sustin.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente