Institutul de Geofizica din Kiev: „Va avea loc un seism puternic in zona Vrancea”

1
171

Institutul de Geofizica S.I.Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei prognozeaza ca mai multe cutremure de pamant vor zdruncina in timpul apropiat teritoriul ucrainean, a relatat la inceputul acestei saptamani postul de televiziune ucrainean „24 kanal”, citat marti si miercuri de ziarul Segodnia si portalul LigaBiznesForm.
Principala amenintare vine din regiunea seismica activa numita „zona Vrancea”, masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care genereaza periodic miscari puternice ale scoartei terestre la mare adancime – au specificat canalele media citate.

Cutremure de acest gen au avut loc in 1940, 1977, 1986 si 1990. Acestea au fost resimtite si in Ucraina si chiar si in Rusia, in particular la Moscova si Sankt-Petersburg, scrie Segodnia.

„De mult timp nu au fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetitie se apropie de final, de aceea putem sa ne asteptam, in principiu, ca astfel de cutremure se vor resimti si pe teritoriul nostru. Seismele din zona Vrancea comporta un pericol major pentru cladirile foarte inalte din cauza vibratiilor de inalta frecventa”, a declarat directorul adjunct al Institutului de Geofizica S.I.Subbotin, Aleksandr Kendzer.

In general, cutremurele sunt extrem de periculoase pentru obiective cum ar fi digurile si podurile, ce risca sa fie distruse, scrie Segodnia.

Potrivit ziarului citat, in genere, oamenii de stiinta prevad ca Ucraina va fi zdruncinata in limita a 7 grade pe scara Richter si numai locuitorii Crimeii ar trebui sa-si faca mai multe griji, pentru ca este posibil ca seismul sa aiba in peninsula o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.

Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu a dezmintit, miercuri, afirmatia oficialilor Institutului de Geofizica S.I.Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei, care prognozeaza, in zona Vrancea, un cutremur de pamand foarte puternic.

1 COMENTARIU

 1. In urma cu cativa ani , am vazut un film despre un
  cutremur greu .Dar personajele au intervenit la timp . Au introdus cativa cilindri uriasi in pamant
  la cativa kilometri , poate pentru a opri miscarea
  placilor ? Nu stiu , nu ma pricep .Sint specialisti
  care ar trebui sa rezolve problema inaintea cutremurului de 7,2 pe scara richter .Sper ca va fi
  bine .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here