Jucarii ecologice, copii sanatosi!

Jucarii ecologice, copii sanatosi!

Conform unui studiu recent realizat de Organizatia americana Ecology Center, una din trei jucarii contine niveluri importante de compusi chimici daunatori (cantitati mari de plumb, substante inflamabile si arsenic). Pentru ca jucariile sa nu afecteze sanatatea micutilor, cel mai sigur este sa se opteze pentru jucariile ecologice, care nu sunt fabricate din plastic sau din alte materiale sintetice.

Investigatia arata ca produsele cele mai contaminate sunt bijuteriile infantile, iar substantele gasite in aceste produse sunt relationate cu problemele reproductive, cancerul, dificultatile de dezvoltare si invatare sau problemele hormonale ale generatiei viitoare. Cele mai bune jucarii, in acest sens sunt cele obtinute din materiale reciclabile precum lemnul, pluta, hartia sau cartonul.

De asemenea, picturile de pe jucarii trebuie sa fie realizate cu vopseluri vegetale si sa nu contina metale grele si dizolvanti chimici. In acest mod, se protejeaza in primul rand sanatatea micutilor si totodata se reduce contaminarea atat pe timpul fabricatiei, precum si in momentul in care jucaria ajunge la gunoi. Cum ne dam seama daca o jucarie este ecologica?

Desi piata arata un interes mare fata de aceste produse, nu exista inca un simbol recunoscut la nivel national sau internatioanal care sa certifice ca jucariile sunt ecologice. De aceea, la cumpararea jucariilor este indicat sa se urmareasca cu atentie eticheta si urmatoarele elemente:

· Materialul din care este fabricata jucaria – trebuie sa fie natural, ca lemnul certificat (FSC – Forest Stewardship Council sau PEFC – Pan European Forest Certification) si necolorat, ca cernelurile vegetale sau ca bumbacul biologic. Materia prima nu trebuie sa contina substante toxice: acizi, clor sau solvent. De asemenea, trebuie evitat plasticul sau pvc-ul.
· Ambalajul, trebuie sa fie facut din materiale reciclate si reciclabile.
· Continutul jucariei. In primul rand, trebuie sa ne gandim daca copilul invata sau nu ceva cu aceasta jucarie. Pe de alta parte, trebuie sa fim atenti daca jucaria solicita energie. Bateriile nu sunt o varianta eco. Jucariile ecologice se incarca cu energie solara sau functioneaza pe baza de apa.
· Ciclul de viata al jucariei. Cu cat este mai rezistenta, cu atat va aduce mai putine prejudicii mediului, pentru ca nu se va transforma in reziduuri.
· Eticheta prezenta pe jucarii (conform normei ISO 14001) garanteaza respectarea exigentelor relative la protectia mediului.

Parintii grijulii pot opta pentru jucariile Napati, Keptin-jr, HappyMais la preturi prietenoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *