Lalele olandeze pentru satmareni

0
112

Primarul orasului infratit Zutpfen le-a daruit satmarenilor 4.000 de bulbi de lalele

Delegatia din partea Primariei municipiului Satu Mare, care a participat timp de trei zile la manifestarile organizate in orasul olandez Zutpfen pentru a marca aniversarea celor 40 de ani de infratire, a revenit acasa. In seara ultimei zile a manifestarilor, in sala de casatorii a fostei Primarii din orasul olandez, a avut loc festivitatea de ramas bun. Cu acest prilej, primarii Arnold Gerritsen si Iuliu Ilyes au facut schimb de cadouri, iar un alt moment semnificativ a constat in semnarea documentului de infratire dintre cele doua orase. Chiar daca infratirea dintre Satu Mare si Zutpfen a implinit deja 40 de ani, dintr-o omisiune a functionarilor de la vremea respectiva ai Primariei din orasul olandez, in arhivele institutiei nu a fost pastrat un document care sa ateste infratirea.

4.000 de bulbi de lalele
Dupa ce au vorbit despre inceputurile relatiilor de colaborare si de infratire dintre cele doua orase, ale caror baze au fost puse cu 40 de ani in urma, dupa ce Satu Mare a fost puternic afectat de inundatiile din 1970, primarii Arnold Gerritsen si Iuliu Ilyes au facut schimb de cadouri. Cu acest prilej, gestul primarului Gerritsen a fost nu doar surprinzator ci si semnificativ, datorita simbolului pe care il reprezinta lalelele pentru olandezi. Primarul orasului Zutpfen i-a oferit primarului Iuliu Ilyes 4.000 de bulbi de lalele olandeze, care vor fi plantati in municipiul Satu Mare in aceasta toamna pentru ca in primavara anului viitor orasul nostru sa dobandeasca un strop de culoare si farmec cand florile oferite de olandezi se vor deschide. Primarul Arnold Gerittsen a mentionat ca de la un an la altul lalelele se vor inmulti, iar in felul acesta vor reprezenta la randul lor o dovada a durabilitatii relatiilor de infratire dintre cele doua orase. Cadoul oferit de primarul Iuliu Ilyes omologului sau din orasul olandez infratit a fost un tablou al pictorului satmarean Ion Sassu, ale carui simboluri sunt apa si lumina. Primarul Ilyes a mentionat ca simbolurile nu sunt intamplatoare, intrucat si bazele relatiei de infratire dintre Satu Mare si Zutpfen au fost puse la inundatiile din 1970, cand primii care au venit cu ajutoare in orasul nostru au fost olandezii din Zutpfen.

Un document uitat
Un alt moment semnificativ al festivitatii a constat in semnarea documentului de infratire dintre Zutpfen si Satu Mare. Primarul Arnold Gerritsen a mentionat ca, in urma cu 40 de ani, dintr-o omisiune a functionarilor Primariei din vremea respectiva, in arhive nu a fost pastrat un document asemeni celui de la Satu Mare, care atesta infratirea dintre cele doua orase. Dupa semnarea documentului, primarul Iuliu Ilyes a afirmat ca, desi la vremea respectiva functionarii primariei din orasul olandez au omis acest protocol, faptul ca infratirea dintre Satu Mare si Zutpfen dureaza de 40 de ani si s-a derulat in conditii benefice pentru ambele parti reprezinta dovada ca birocratia a fost invinsa de importanta preocuparilor pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare in toate domeniile.

Sursa: Gazeta de Nord Vest

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here