Lansarea primului Ghid Cultural-Turistic al Rosiei Montane

    Lansarea primului Ghid Cultural-Turistic al Rosiei Montane

    Marti, 31 mai, a fost lansat, la Libraria Carturesti, Ghidul cultural-turistic al Rosiei Montane, editat de Fundatia Culturala Rosia Montana, in doua versiuni, una in limba romana, cealalta in engleza. La eveniment au participat si au vorbit despre importanta culturala a patrimoniului Rosiei Montane prof. Ioan Piso, acad. Eugen Simion, acad. Ovidiu Bojor, prof. Horia Ciugudean, violonistul Alexandru Tomescu si reprezentantul comunitatii locale, Eugen „Zeno” Cornea, membru fondator al Asociatiei Aurarilor „Alburnus Maior”.

    Volumul lansat este chiar mai mult decat un ghid: prin calitatea continutului si varietatea fotografiilor, el constituie o veritabila monografie a localitatii din Muntii Apuseni. Veti gasi in paginile sale, in conditii grafice de exceptie, nu doar peisaje splendide, apartinand unui colt de rai, ci si imagini de arhiva care ilustreaza mineritul traditional din zona, aspectul asezarii la inceputul secolului XX ori portul traditional al localnicilor.

    Cele noua parti ale ghidului isi propun sa familiarizeze cititorul cu istoria locului, cu arhitectura, folclorul, personalitatile ce au pornit de la Rosia, prezentand, in final, cele mai interesante trasee turistice, posibilitatile de cazare din zona si caile de acces spre localitate.

    De ce ar vrea cineva sa viziteze Rosia Montana? Sa luam doar unul dintre traseele recomandate de autorii ghidului, al treilea (pag. 99): Scoala Veche – Carnic – Cetate – Carnicel – Piatra Despicata – Piatra Corbului – Taul Corna – Rosia Poieni – Detunata. Carnicul este celebrul masiv a carui descarcare arheologica in 2004 a generat un rasunator proces. In prezent, datorita galeriilor romane din adancul sau, masivul este integral clasat ca monument istoric de categoria A. Piatra Despicata, Piatra Corbului si Detunata sunt monumente ale naturii ce ofera vizitatorului peisaje care taie respiratia. Taul Corna este unul dintre cele circa 105 tauri din Rosia, lacuri artificiale menite sa asigure apa necesara prelucrarii minereului aurifer in mineritul traditional; se afla la 940 de metri altitudine si are o suprafata de 5000 m2.

    Pentru experiente turistice cat mai variate, ghidul propune, intre altele, un traseu al bisericilor, unul al taurilor si unul al centrului istoric al Rosiei Montane.

    Oricine a fost macar o singura data la Rosia Montana stie ca frumusetea naturii este spectaculoasa, dar si ca localitatea traieste de mai multi ani o drama, locuitorii ei fiind impartiti intre cei care se opun exploatarii cu cianuri propuse de compania Rosia Montana Gold Corporation si cei care o sustin. In ultimii 10 ani, compania a cumparat circa 80% din gospodariile din localitate. Fundatia Culturala Rosia Montana ii reprezinta pe rosienii ramasi in casele lor, aceia care afirma raspicat ca nu vor sa-si vanda proprietatile si ca turismul este sansa de dezvoltare durabila a comunei lor. Faptul ca ideea nu este una fantezista, asa cum afirma partizanii RMGC, a fost sustinut cu studii serioase, in mai multe randuri, de Academia Romana si de Academia de Studii Economice.

    Ghidul cultural-turistic al Rosiei Montane se vinde in reteaua librariilor Carturesti, iar incasarile sunt destinate sustinerii Fundatiei Culturale Rosia Montana si protejarii patrimoniului cultural si natural din Rosia Montana.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *