Masacru ecologic in Parcul National Semenic- Cheile Carasului in Rezervatia protejata, Cheile Garlistei

Masacru ecologic în Parcul Na?ional Semenic- Cheile Cara?ului în Rezerva?ia protejat?, Cheile Gârli?tei
Masacru ecologic in Parcul National Semenic- Cheile Carasului in Rezervatia protejata, Cheile Garlistei
Masacru ecologic in Parcul National Semenic- Cheile Carasului in Rezervatia protejata, Cheile Garlistei

Masacru ecologic in Parcul National Semenic- Cheile Carasului, mai exact, in Rezervatia protejata, Cheile Garlistei. Zeci de hectare de padure sunt puse deja la pamant. Buldozerele, excavatoarele si taf-urile au distrus drumurile agricole ale satului precum si un peisaj unic. Pantele dealurilor au fost rase de vegetatie iar oamenii se asteapta acum la ce este mai rau: torente, viituri si inundatii.

Cu toate ca lucrurile par oarecum legale, masacrul fiind girat de Ocolul Silvic din Oravita, se pare ca in spatele afacerii, ar fi un parlamentar din judetul Timis. Oamenilor le este frica sa vorbeasca si cu toate acestea, s-au gasit si localnici cu curaj care au facut mai multe sesizari si reclamatii iar de cateva zile, activitatea de taiere a fost sistata. Curios este faptul ca toti taietorii au disparut cu tot cu utilaje, lasand in urma lor un dezastru ecologic.

Tinta principala a ,,criminalilor” sunt copacii din specii rare si valoroase care traiesc aici. Drujbele si topoarele au pus deja la pamant sute de copaci din specii protejate ca: ciresul salbatic, sangerul sau nucul salbatic. Cei ce au pus la cale marsavia, pentru a legaliza oarecum crima ecologica din zona protejata, s-au folosit de faptul ca exista mai multe harti care delimiteaza in mod diferit Zona protejata Cheile Garlistei din Parcul National Semenic – Cheile Cartasului si ca in mod legal, exista o marja de eroare la cartografiere. Dar, asta nu-i salveaza cu nimic fiindca Rezervatia este in interiorul Parcului National.
Oricum, macelul este evident si se aude ca vor sa taie drumuri ca sa ajunga din Cheile Galistei pana la dealul Garbanul, la Carasova in Cheile Carasului. Aceasta este o arie larga, care trece peste poienile Cheilor Garlistei, iar in urma activitatilor forestiere si de defrisare, va fi alterat definitiv habitatul speciilor rare din zona, plus relieful zonei.
Sa nu uitam ca zonele care relieful a fost sfartecat de utilajele lor, in cativa ani, in urma ploilor si vanturilor, habitatul a cedat si au urmat inundatiile si alunecarile de teren. La fel se va intampla si aici: interventia omului si a utilajelor, v-a schimba definitiv aspectul zonei.
In incercarea de a discuta cu cineva din conducerea Parcului National Semenic- Cheile Carasului, cu toate ca era doar ora 14, la sediul acestora am gasit doar usi incuiate. Probabil ca erau cu totii pe teren din moment ce nu erau la locul de munca.

Iata ce scrie site-ul de specialitate www.romaniacurata.ro despre aceasta problema:
,,Nu ar fi pentru prima data cand conducerea Parcului National Semenic Cheile Carasului nu sesizeaza autoritatile, ba chiar protejeaza taierile de arbori din Rezervatiile Parcului. Si toate aceste defrisari au loc la foarte scurt timp dupa ce Sorin Tudorescu, directorul parcului anunta demararea procedurii de includere a unei zone cu paduri virgine in Patrimoniul UNESCO!

In Parcul National Semenic Cheile Carasului se afla cea mai mare rezervatie naturala de paduri virgine si seculare de fag din Europa. Fagetele naturale de aici reprezinta peste 65% din padurile virgine ramase pe continent, fiind astfel bunuri cu valoare de patrimoniu atat pentru Romania cat si pentru intreaga Europa. Din evaluarile efectuate recent de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti, se estimeaza o vechime a acestor fagete carasene de pana la 450 de ani.”

Cheile Garlistei sunt unele din cele mai salbatice chei din tara. Acestea au fost declarate rezervatie naturala de tip mixt in anul 2000 si ocupa o suprafata de 517 ha din cei 36, 214 ha pe care Parcul National Semenic ii are. Este o arie protejata de interes national din categoria a IV-a IUCN in suprafata de 517 ha cu o lungime de 9 km.
Obiectivul turistic Cheile Garlistei are o altitudine maxima de 690 metri, facand parte din Parcul National Semenic – Cheile Carasului – rezervatia mixta forestiera, geomorfologica si geologica.

Cheile Garlistei se afla in Muntii Aninei, pe cursul raului cu acelasi nume, care a sapat aceste chei spectaculoase de o salbaticie aparte. Au o lungime de 9 km, din care 4 km sunt reprezentati de versanti abrupti ce adapostesc in jur de 100 de pesteri, dintre care mentionam Pestera Galati sau Pestera cu Apa ce au o lungime de peste cateva sute de metri.
Pestera Galatiului are o lungime de 258 de m, insa impresioneaza prin numeroasele stalactite, stalagmite, coloanele si scurgerile parietale, iar fauna este reprezentata de o specie de miriapod oarba ce traieste doar in cateva pesteri din Banat.
Nu departe de Pestera Galatiului, se afla si Pestera cu Apa, care se afla la o altitudine de 320 de m si are o lungime de 397 de metri, fiind si cea mai lunga pestera din chei. In apropierea pesterii, mai pot fi observate mori de apa sau ciocane de batut lana, semne ale unei indeletniciri mai vechi.
Fiind o arie protejata de interes national din categoria a-IV-a IUCN, Cheile Garlistei adaposteste si specii rare de fauna si flora, printre care amintim vipera cu corn, salamandrele sau liliecii de pestera. Specii de foioase impaduresc valea, dar si diferite specii de flori si plante medicinale. 

sursa internet degetal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *