Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romanei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu

    Ministerul Mediului: Valorile radioactivit??ii pe teritoriul Românei se încadreaz? în limite pentru to?i factorii de mediu
    Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romanei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu
    Ministerul Mediului: Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romanei se incadreaza in limite pentru toti factorii de mediu

    Valorile radioactivitatii pe teritoriul Romanei se incadreaza in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu, conform monitorizarii realizate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), in urma accidentului produs la centrala nucleara Zaporoijie, Ucraina, in data de 28 noiembrie 2014, a anuntat, miercuri Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).

    Astfel, in urma rularii, de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a modelului numeric de dispersie, a rezultat ca traiectoria posibilului nor de poluant radioactiv s-ar mentine, in urmatoarele 48 de ore, la nord de granita Romaniei.

    ‘Din momentul in care au aparut primele informatii, MMSC a transmis scrisori prin care am solicitat informatii cu privire la acest eveniment, atat ambasadei Ucrainei in Romania, ambasadei Romaniei in Ucraina, precum si Ministerului Mediului din Ucraina. Chiar daca toate datele indica faptul ca nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atentie situatia, pentru a fi siguri ca nu exista motive de ingrijorare’, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

    Korodi a coordonat miercuri, in calitate de presedinte, Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta generate de poluari ale aerului si solului in cazul unor accidente industriale (inclusiv cele cu impact transfrontier) si a avut in vedere analiza tuturor informatiilor referitoare la accidentul produs la centrala nucleara Zaporoijie, Ucraina, in data de 28 noiembrie 2014.

    In cadrul intalnirii, au fost prezentate masurile care s-au luat pana in prezent in ceea ce priveste factorii de mediu din Romania si au fost luate decizii cu privire la actiunile viitoare care se impun.

    Masurile care s-au luat in scop preventiv de catre Laboratorul National de Referinta Radioactivitate din cadrul ANPM, prin Reteaua Nationala de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului (RNSRM), au vizat intensificarea analizelor gama spectrometrice pentru probele de aerosoli atmosferici si depuneri atmosferice, notificarea agentiilor teritoriale in scopul asigurarii unui raspuns prompt in cazul in care sunt identificate cresteri ale valorilor radioactivitatii in factorii de mediu si asigurarea raportarii orare de date de debit de doza gama provenite de la sistemul de statii automate, atat catre MMSC, CNCAN, IGSU-MAI si MapN, cat si catre Comisia Europeana, pe platforma EURDEP.

    Potrivit Ministerului Mediului, in cadrul Comitetului s-a decis ca MMSC va colecta si va analiza in continuare datele legate de subiect si va mentine contactul permanent cu institutiile statului care detin atributii in acest domeniu, ANM va monitoriza, in continuare, circulatia atmosferica in zona de interes si ruleaza modelul de dispersie a poluantului, iar ANPM continua monitorizarea radioactivitatii factorilor de mediu, atat automat, cat si manual si va notifica orice modificari survenite. Datele provenite din retea sunt puse permanent la dispozitia publicului, pe platforma EURDEP.

    Orice modificare a situatiei va conduce la convocarea Comitetului si anuntarea institutiilor statului cu responsabilitati.

    CNE ZAPOROIJIE se afla la o distanta de aproximativ 500 kilometri fata de teritoriul Romaniei si este una din principalele centrale din lume, ca marime. Pe scara urgentelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul a fost clasificat la scara 0 (eveniment neradiologic). Scara 7 este asimilata accidentelor de la Cernobil si Fukushima.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *