Ministrul pentru Ape si Paduri: Vom strange surubul cam din toate partile in privinta taierilor ilegale de lemn

Ministrul pentru Ape si Paduri: Vom strange surubul cam din toate partile in privinta taierilor ilegale de lemn
Ministrul pentru Ape si Paduri: Vom strange surubul cam din toate partile in privinta taierilor ilegale de lemn

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca autoritatile intentioneaza sa reduca drastic taierile ilegale de masa lemnoasa din Romania, iar principalele „arme” sunt noul Cod Silvic si proiectul de hotarare de guvern privind introducerea sistemului informatic SUMAL de supraveghere a traseului lemnului, din padure pana la destinatia finala.

Ministrul a precizat ca noul Cod Silvic va ajunge in curand pe masa Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, iar proiectul de HG spera sa fie treacut prin Guvern imediat dupa sarbatorile de Pasti.

Intrebata de agentia de presa citata cat timp crede ca va trece pana cand hotararea de guvern va fi pusa efectiv in practica, in toate judetele, Doina Pana a raspuns:

„Intrarea in vigoare a hotararii de guvern va fi dupa circa trei luni de zile, pentru ca vrem sa pilotam sistemul, sa ne asiguram ca nu are nimic care ar trebui sa fie imbunatatit, sa fie perfect functional in momentul in care ii dam drumul. Pentru ca nu vreau sa risc situatia in care stau camioanele trase pe marginea drumului pentru ca s-a blocat sistemul sau nu functioneaza. In consecinta, o luna de zile vor fi pilotate trei judete – vor fi in principal judetele unde avem mai multe taieri ilegale, dupa care inca o luna se mai adauga trei judete si inca o luna de zile alte trei judete. Deci, dupa ce vom monitoriza noua judete, e clar ca tot ce ar putea fi mica problema tehnica in sistem va fi eliminata.”

Ministrul a explicat ca pana atunci si Imprimeria Romana va avea timp sa tipareasca avizele, „pentru ca vor avea un alt format si o alta securizare decat au acum. O alta modificare: numarul de avize nu se da aleatoriu, ci, pur si simplu, ai contractat volumul acela de masa lemnoasa, asta presupune atata transport si acesta este numarul de avize in care trebuie sa te incadrezi. Deci cam din toate partile vom strange surubul”.

„In timpul acesta de 90 de zile, vom face instruiri oamenilor nostri, agentilor economici, tuturor. De exemplu, s-a pus problema ce se intampla cand esti in padure si nu esti online. E rezolvata si aceasta problema: acel soft instalat pe telefon ii va permite si offline sa incerce sa acceseze, iar in momentul in care, mergand pe drum, intra in zona cu semnal, automat, ca pe principiul SMS, se duce spre sistem si ii este generat codul. Daca cineva il controleaza pana la momentul in care are general codul, de pe telefonul lui rezulta exact ora, minutul si secunda cand a incercat sa acceseze si nu a avut semnal”, a declarat Doina Pana.

Potrivit ministrului, proiectul se bazeaza pe un sistem informatic complex existent deja, implementat in 2008, prin Banca Mondiala. „In momentul in care il utilizezi poti sa iti genereze imediat situatii legat de cantitatea de masa lemnoasa taiata pe an, pe zone, pe sectoare, pe tipuri de arbori si care permite si aceasta trasabilitate a lemnului, pentru ca este o cerinta a Uniunii Europene si de aceea a fost instalat si la noi acest sistem.”

„Va trebui ca pe fiecare mijloc de transport care pleaca cu lemnul din padure sa existe un smartphone pe care sa fie instalat acest soft – instalarea o vom face noi, gratuit -, astfel incat, in momentul in care pleaca din padure, pe acest smartphone sa fie trecute niste date de identificare in acest sistem, care automat sa genereze un cod. Acel cod va trebui sa fie trecut in avizul de insotire a transportului. In momentul in care este oprit si controlat, daca nu exista acel cod, marfa se confisca si se da o amenda. Nu poate intra in depozit cu lemnul respectiv pana cand cei de la depozit nu acceseaza si ei acest sistem numit SUMAL, pentru verificarea acelui cod, si la fel intre depozite. Normal, tot drumul pe care il face lemnul din padure si pana cand ajunge in faza in care se incarca in port, sa se exporte, sau iese din fabrica de mobila, tot traseul acestui lemn trebuie trecut prin acest sistem. Sunt niste coduri de acces; parole de acces va avea si Politia la nivelul fiecarui judet, vor avea toti factorii silvici care sunt implicati in verificare, plecand de la ITRSV-uri si pana la ocoale silvice, si bineinteles ca vor avea si toti operatorii. Nimeni nu se va putea face ca nu vede. Eu zic ca este un prim pas urias. Nu va eradica total, pentru ca nicaieri in lume nu cred ca exista o eradicare totala, dar va fi un prim pas urias in scaderea drastica a taierilor ilegale”, sustine ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *