Modificarea genetica a embrionilor umani, aprobata in Marea Britanie

Modificarea genetica a embrionilor umani, aprobata in Marea Britanie
Modificarea genetica a embrionilor umani, aprobata in Marea Britanieet

Oamenii de stiinta din Marea Britanie au primit aprobarea de a modifica genetic embrioni umani, procedura experimentala fiind autorizata de Autoritatea pentru Fertilizare Umana si Embriologie (HFEA), institutie ce reglementeaza etica si procedura fertilizarii umane, potrivit bbc.com.

Este prima data cand o tara analizeaza si aproba tehnici de modificare a ADN-ului embrionar uman.

Studiile se vor desfasura la Institutul Francis Crick din Londra si au ca scop intelegerea temeinica a momentelor initiale ale dezvoltarii vietii umane. Experimentele se vor face in primele sapte zile de dupa fertilizare si ar putea evidentia cauzele avortului spontan.

Cercetatorii nu au primit permisiunea de a implanta embrionii modificati in corpul unei femei.

Editarea genetica reprezinta manipularea ADN-ului – component principal al aparatului genetic, esential pentru identitatea oricarui organism.

In 2015, cercetatorii chinezi au anuntat ca au folosit tehnica editarii genetice pe embrionii umani pentru a ajusta o gena care provoaca boli hematologice.

Domeniul manipularii genetice naste controverse, una dintre criticile aduse experimentelor de acest gen fiind ca alterarea ADN-ului uman este peste limita eticii umane si ar putea duce la programarea genomului pentru asa numitii “designer babies” – copii care pot fi programati genetic.

“Vrem sa intelegem genele necesare pentru ca un embrion uman sa se dezvolte intr-un copil sanatos. Motivele sunt infertilitatea si avorturile, care devin probleme din ce in ce mai prezente, dar nu sunt fenomene foarte bine studiate”, a afirmat cercetatoarea dr. Kathy Niakan pentru a motiva lansarea tehnicii de editare genetica a embrionilor umani. Kathy Niakan studiaza de peste zece ani dezvoltarea embrionara, iar principala tinta a experimentelor ei este intelegerea detaliata a primelor sapte zile ale cresterii. De-a lungul acestui interval de timp, ovulul fertilizat evolueaza intr-o structura de vezicula germinativa numita blastocist, formata din 200-300 de celule. Chiar si in acesta etapa de blastocist, unele celule indeplinesc un rol specific – unele cresc mai departe pentru a se implanta in placenta, unele formeaza un sac membranos atasat de embrion, iar altele se grupeaza formand corpul fatului. In aceasta perioada, segmente din ADN-ul uman inregistreaza o activitate intensa. Este probabil ca aceste gene sa ne ghideze dezvoltarea primara, dar este neclar cum esueaza acest proces in cazul unui avort.

Experimentele vor fi facute prin utilizarea embrionilor de la donatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *