Mori de vant intelgente care protejeaza pasarile

pasari turbine eolieneO echipa de cercetatori ai Consiliului Superior de Investigatii Stiintifice si Fundatia Migres au creat un dispozitiv capabil sa detecteze prezenta pasarilor si traiectoria acestora, cu scopul de-a retine palele aerogeneratoarelor si a le evita moartea.

Dispozitivul in cauza, ce dispune de o camera video, promite sa puna capat mortalitatii  din parcurile eoliene din toata lumea, ceea ce in anumite cazuri a insemnat cel mai negativ impact al aerogeneratoarelor, producatori neobositi de energie regenerabila.

Cercetatorul Miguel Ferrer, a explicat ca in  primele probe realizate in laborator  acest dispozitiv are capacitatea de a detecta pasarile la cca 750 metri de moara.,,Acest lucru ar oferi un rastimp de 67 secunde in cazul  unui vultur pentru a fi franate palele de la o viteza de 14 rotatii pe minut la o viteza fara riscuri de 3 rotatii’, a semnalat biologul Statiei Biologice de la Donana.

Vulturii, apartinand grupului pasarilor calatoare, sunt specia care sufera cel mai mult din cauza impactului paletelor aerogeneratoarelor de pe teritoriul Spaniei.Expertii spanioli au elaborat in ultimii ani recensaminte ale mortalitatii in diferite parcuri eoliene.In toate studiile exista o mortalitate de 0.5 pasari pe an pentru fiecare moara de vant.Fara echivoc, cifra creste pana la aproximativ 6 pasari in parcul din Elgea, conform unui studiu din Onrubia.

Exact aceasta mortalitate a mobilizat autoritatile de mediu din Andalucia sa reduca productia de electricitate la 38 de mori in La Janda, Cadiz.De cateva zile si pana la finele lui decembrie aerogeneratoarele nu se vor roti de-a lungul zilei, pentru a evita moartea vulturilor.

Intre timp prototipul grupului de investigatori continua faza de testari in camp pentru a putea trece in cateva luni  la faza urmatoare, de productie.Echipa care duce la bun sfarsit acest proiect a publicat un studiu in care se demonstreaza ca nu exista relatie intre studiile anterioare ale periculozitatii si mortalitatii pasarilor in parcurile eoliene.

In acest mod, parcurile eoliene ale caror periculozitate estimata era foarte scazuta produc un numar mare de victime in randul avifaunei.Studiile anterioare de avifauna sunt utilizate in majoritatea tarilor si in Spania ca informatie cheie pentru obtinerea sau nu a autorizatiei ambientale de instalare a parcurilor eoliene.In Andalucia, aceasta masura s-a  adoptat ca o consecinta a unui studiu pionier al Societatii Spaniole de Ornitologie.In acest studiu se recomanda monitoringul timp de un an al avifaunei in zona de amplasare al parcurilor eoliene si evolutia pasarilor care traverseaza la o altitudine considerata riscanta.Recomandari similare s-au facut si de catre Birdlife Internacional.

Fara dubiu, pana acum nu s-a demonstrat niciodata relatia  existenta intre periculozitatea estimata initial si mortalitatea inregistrata posterior cu morile deja functionale.

Cu ajutorul registrelor de mortalitate a pasarilor in mai mult de 20 de amplasamente cu cativa ani de functionare, cercetatorii au verificat ca mortalitatea gasita nu corespunde cu previziunea de periculozitate a studiilor precedente.

Ipoteza de plecare a acestor studii anterioare de periculozitate presupunea relatia directa si liniara intre numarul de pasari detectate si mortalitatea posterioara.De aici, la numar mare de pasari se astepta mortalitate mare.Insa , relatia nu-i atat de simpla.

Mortalitatea in parcurile eoliene variaza substantial dupa caracteristicile speciilor si in baza amplasamentului, atat al parcurilor cat si a fiecarui aerogenerator.Intr-un studiu al acelorasi autori publicat in Journal of Applied Ecology 2008 se demonstra ca pozitia relativa a aerogeneratoarelor in relatie cu topografia este un factor fundamental pentru a explica moartea pasarilor.

In momentul de fata, Spania ocupa locul doi  mondial,dupa Germania, in capacitatea eolica instalata, cu 11.615,07MW produsi de 538 parcuri eoliene functionale in toate regiunile.,,Este evident ca trebuiesc majorate capacitatile de predictie a riscurilor, daca nu, cresterea penalitatilor pentru unele parcuri eoliene.Dezvoltarea sistemelor automatizate de detectie a traiectoriei de coliziune si oprirea selectiva este un drum bun” , concluzioneaza Miguel Ferrer.

http://www.elmundo.es/elmundo/2008/12/05/ciencia/1228502376.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *