„Natura 2000” ameninta proiectele de drumuri ale Primarie Targu-Mures

Ariile protejate din Mures starnesc tot mai multe dispute

Transformarea tot mai multor paduri in arii protejate prin includerea lor in proiectul „Natura 2000” pericliteaza proiectele de dezvoltare urbanistica a administratiilor locale. Prefectul de Mures, Emil Marius Pascan, a declarat ca extinderea ariilor protejate se face in prezent fara acordul comunitatilor locale si fara consultarea primarilor. „Nu este dorinta primarilor sa aiba zona de protectie „Natura 2000”, care inseamna ca zona protejata este administrata de catre un tert si orice lucrare, incepand cu exploatarea, cu intretinerea padurii, cu investitiile si desfasurarea activitatii comerciale este blocata si pentru orice autorizatie sau acord, administratorul zonei incaseaza bani. Avem experienta practica a derularii acestor zone de protectie „Natura 2000″ pe Valea Muresului si Gurghiului, unde toti primarii sunt nemultumiti si se plang”, a spus prefectul de Mures.

Care vor fi noile arii protejate

Potrivit prefectului, au inceput demersuri pentru transformarea in arii protejate a padurii de la Platoul Cornesti si a padurii de pe dealul Budiului, ambele din Targu-Mures, fapt ce pune in pericol drumul de legatura intre cartierul „Tudor Vladimirescu” si cartierul „7 Noiembrie”, dar si extinderea Caii Sighisoarei, trasee care ar trebui sa degreveze centrul orasului de masinile aflate in tranzit prin Targu-Mures. „Fortarea extinderii proiectului „Natura 2000″ pe cele doua paduri ar insemna blocarea celor doua mari investitii”, a declarat prefectul Pascan. El considera ca decretarea celor doua padurii drept arii protejate, asa cum doresc reprezentantii Ministerului Mediului, ar incalca si deciziile Consiliului local Targu-Mures care a adoptat planuri urbanistice pentru zonele respective.

Daca extinderea Caii Sighisoarei nu a facut vreodata obiectul vreunei dispute pe plan local, drumul de legatura intre „Tudor Vladimirescu” si „7 Noiembrie” a provocat inca de acum cativa ani reactia mai multor ONG-uri care au contestat inclusiv in instanta proiectele care prevad defrisarea mai multor hectare de padure pentru a face loc drumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *