Poluarea ameninta atat Lacul Hoan Kiem, considerat a fi inima si sufletul orasului Hanoi, cat si o broasca testoasa legendara care traieste in el.

Autoritatile din capitala Vietnamului au gasit insa o solutie: schimbarea namolului de pe fundul lacului! Pana in 2010, cand Hanoi va implini 1000 de ani, oamenii de stiinta intentioneaza sa curete lacul, care lupta de secole sa supravietuiasca. Intregul proiect va costa 2,4 milioane de dolari.
Broasca – figura legendara

Broasca testoasa din lac reprezinta una dintre figurile principale ale folclorului vietnamez.. Fotografiile si clipurile video ale turistilor atesta ca acolo exista cu adevarat cel putin o broasca testoasa, care cantareste 200 de kilograme.

„Din 1991, broasca testoasa a aparut de aproximativ 400 de ori”, a spus Ha Dinh Duc, profesor la Universitatea de Stiinte din Hanoi, cunoscut si sub pseudonimul de „profesorul broastei testoase”.

El spune ca aparitia broastei a coincis, de cateva ori, cu cateva evenimente importante ce s-au petrecut pe teritoriul Vietnamului, lucru pe care cercetatorii nu si-l pot explica. De exemplu, aceasta si-a facut o data aparitia cand presedintele Chinei a vizitat tara, anul trecut, in timpul inaugurarii statuii lui Le Loi, unul dintre personajele istorice ale vietnamezilor.
A ramas doar una

In urma cu cateva decenii, cel putin patru astfel de broaste au trait in Hoan Kiem, dar acum a ramas doar una. „Au existat propuneri ca broasca testoasa sa fie clonata, chestiune la care insa m-am opus”, a mai spus profesorul.

Din cauza poluarii, calitatea apei a devenit improprie pentru orice forma de viata. Unii specialisti sustin chiar ca lacul ar putea disparea in cel mult 10 ani, odata cu distrugerea habitatului acvatic. Pentru salvarea broastei, se va scoate namolul de pe fundul lacului, pe o adancime de mai multi metri, prin aspirare filtrata. Mai multe organizatii internationale de mediu vor asista la aceasta operatiune.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here