Padure de chiparosi veche de 50.000 de ani, descoperita sub ape
Padure de chiparosi veche de 50.000 de ani, descoperita sub ape
Padure de chiparosi veche de 50.000 de ani, descoperita sub ape

O padure submarina de chiparosi veche de 50.000 de ani a fost descoperita recent in apropiere de regiunea de coasta a statului american Alabama, informeaza maxisciences.com.

Descoperirea a fost facuta de cativa scafandri in urma cu cativa ani, insa acestia au preferat sa nu faca public acest fapt, pentru a evita degradarea zonei si chiar jefuirea padurii. Acea padure virgina se afla la o adancime de aproximativ 20 de metri in largul coastelor statului american Alabama.

Ben Raines, unul dintre acei scafandri, director al fundatiei non-profit Weeks Bay, care studiaza flora din zona estuarelor americane, a decis de curand sa informeze lumea intreaga in legatura cu existenta acelei paduri subacvatice.

Potrivit declaratiilor sale, este vorba de o padure de chiparosi de Louisiana (Taxodium distichum), aflati sub nivelul marii, la cativa kilometri de Mobile, al treilea oras ca marime din statul Alabama. Padurea se intinde pe o distanta de 800 de metri.

Elementul care i-a surprins pe cercetatorii americani este gradul inca bun de conservare al unora dintre radacinile arborilor subacvatici. Padurea este ingropata in prezent sub un strat de sedimente oceanice, insa, potrivit lui Ben Raines, chiparosii din aceasta formatiune vegetala, odata taiati, prezinta inca seva proaspata.

Uraganul Katrina din 2005 este evenimentul care a permis descoperirea padurii, in 2006, de un scafandru care remarcase o activitate considerabila in acea zona care atragea un numar mare de specii marine. Unul dintre prietenii lui i-a relatat acest fapt lui Ben Raines, fara a-i comunica insa locul exact in care se afla padurea subacvatica, temandu-se ca informatia sa nu ajunga apoi in presa nationala. Abia in 2012 Ben Raines a ajuns in acea zona, pe care a descris-o pentru publicatia LiveScience ca fiind „o lume feerica”.

Ben Raines a facut apel la mai multi oameni de stiinta, printre care dendrologul Grant Harley si geografa Kristine Delong, care au realizat o serie de analize stiintifice in padurea scufundata. Doua esantioane de chiparos au permis cercetatorilor sa afle varsta acelei paduri: aceasta dateaza de peste 50.000 de ani. Inelele de crestere ale arborilor studiati de cercetatori ar putea sa ofere astfel o serie de informatii utile despre climatul din Golful Mexic, in urma cu mii de ani, intr-o perioada in care statul Wisconsin traversa o perioada glaciara. Anumite tulpini ajung astazi pana la diametre de peste doi metri.

Zona reprezinta un ecosistem bogat, insa zilele padurii subacvatice par a fi numarate. Intr-adevar, ansamblul este constituit dintr-un recif, in care numeroase specii de pesti, plancton, anemone si crustacee „sapa” radacinile arborilor. Din aceasta cauza, expertii estimeaza ca, peste zece ani, trunchiurile chiparosilor ar putea prezenta atat de multe orificii, incat intreaga padure ar putea sa dispara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here