Panourile solare: apa calda gratuita

Guvernul promite sponsorizarea surselor neconventionale de energie. Spre deosebire de panourile solare fotovoltaice, panourile solare termice sunt instalatii ce capteaza energia continuta in razele solare si o transforma in energie termica.
panouri solare
Deoarece aproape intreg spectrul radiatiei solare este utilizat pentru producerea de energie termica, randamentul acestor panouri este ridicat, fiind in jur de 60%-75% raportat la energia razelor solare incidente (200-1.000 W/m2 in Europa, in functie de latitudine, anotimp si vreme).

CUM FUNCTIONEAZA
In principiu, un panou solar are o carcasa metalica dreptunghiulara in care se afla montate celelalte elemente. Printr-un geam de sticla, razele solare cad pe o suprafata ce absoarbe energia calorica a acestora aproape fara pierderi, panoul fiind izolat termic in toate partile. Pierderea de caldura prin convectie spre exterior este limitata de unul sau mai multe geamuri.

Caldura de radiatie, datorata temperaturii proprii, este, de asemenea, impiedicata de geamul de sticla, care este opac pentru lungimile de unda mai mari. Aceasta caldura este retinuta in interiorul panoului, echilibrul termic conducand la o temperatura mai inalta decat in situatia fara geam. Acest efect este cunoscut sub numele de efect de sera. La panourile solare moderne se utilizeaza sticla speciala, cu un continut cat mai mic de fier si cu o rezistenta marita la grindina si incarcare cu zapada.

Elementul absorbant cedeaza caldura agentului termic ce curge prin conductele de cupru sau aluminiu atasate acestuia. Agentul termic transporta energia calorica la utilizator sau la un recipient de stocare. Unele instalatii solare au circuitul agentului termic deschis, ceea ce inseamna ca prin conductele panoului circula chiar apa necesara utilizatorului. In regiunile cu pericol de inghet mare, se apeleaza de regula la circuite separate. Circuitul primar, cel al panoului, contine un lichid rezistent la inghet (antigel). Din circuitul primar caldura este transferata, prin intermediul unui schimbator de caldura, apei din circuitul secundar, cel al utilizatorului.

SOLUTII CONSTRUCTIVE UZUALE
Frecvent se utilizeaza o placa metalica ce acopera toata suprafata interioara a panoului. In acest caz, conducta este sudata/lipita in forma de serpentina pe spatele placii. Pe langa aceasta, exista constructii pe baza de benzi de circa 10-15 cm latime pe reversul carora se afla cate o conducta sudata.

Benzile sunt mai apoi racordate prin sudura la cele doua capete la o conducta colectoare. O a treia forma este asemanatoare unei perne, pe spatele placii absorbante fiind sudata o a doua placa formata prin stantare. Agentul termic circula printre cele doua placi. In principiu, prima varianta de realizare prezinta eficienta cea mai mare.

Utilizarea benzilor pe de o parte face posibila doar asamblarea in forma de harfa, pe de alta parte permite adaptarea mai usoara la forma acoperisurilor (panouri cu dimensiuni la cerere).

O constructie speciala prezinta panourile solare cu tuburi vidate. Ele se compun din tuburi paralele in spatele carora se afla reflectoare pentru concentrarea radiatiei solare. Tuburile vidate se compun din doua tuburi de sticla concentrice intre care este vid. Tubul din interior este inconjurat de o suprafata absorbanta de care este atasat un tub de cupru prin care circula un agent termic. Vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de caldura prin convectie si conductie, permitand obtinerea de performante superioare (randament si temperaturi mai mari). Datorita temperaturilor mai mari, instalatia de incalzire poate necesita elemente speciale pentru eliminarea pericolului supraincalzirii

DESPRE INVESTITIE
Producatorii livreaza panourile solare termice cu o durata de viata previzibila de circa 20 de ani. Amortizarea unei asemenea instalatii este posibila in circa 8 ani, durate de amortizare mai mari sunt posibile doar daca instalatia a fost necorespunzator proiectata, respectiv utilizata. Foarte importanta este si amplasarea panourilor; cele orientate spre sud vor avea un randament superior celor amplasate spre nord. Pentru a dispune de apa calda suficienta si in zilele ploioase, panourilor solare li se ataseaza din constructie un rezervor special de apa calda cu schimbator de caldura, care in functie de numarul membrilor de familie poate avea o capacitate de 300-1.500 litri; este deci nevoie sa se cunoasca nevoia zilnica de apa calda. In acest caz, este bine ca instalatia sa se dimensioneze la 70% din necesarul de energie din cauza diferentelor de energie in functie de anotimp. Daca se dimensioneaza la o capacitate de 100% din energia necesara iarna, in vara vom avea exces de apa calda (inutilizabila), deci o suprafata de panou neutilizata in care s-a investit. Trebuie amplasate in asa fel, incat sa permita o curatire rapida de zapada pe timpul iernii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *