Patrimoniul Rosiei Montane, subiect de disputa pentru istorici

Controversatul proiect minier privat de la Rosia Montana a ajuns in faza disputelor dintre specialistii in restaurare si protejare a patrimoniului cultural national. De o parte se afla autorii raportului comisiei prezidentiale privind patrimoniul construit, siturile istorice si naturale, iar de cealalta parte se afla autorii programului national de cercetare Alburnus Maior.ghidul muzeului

Disputa a plecat de la criticile lansate, in raportul intocmit de comisia prezidentiala, asupra arheologilor ce au lucrat la Rosia Montana

„Cea mai grava amputare a mediului istoric romanesc”

„Cazul Rosia Montana exemplifica in cel mai inalt grad posibilitatea de atingere a securitatii nationale, prin distrugerea patrimoniului subteran si suprateran. Valorosul program de cercetare Alburnus Maior nu a reusit sa inlature punerea in practica a principiului periculos de acordare neconditionata a certificatelor de descarcare arheologica”, se afirma in raportul intocmit de comisia desemnata de presedintele tarii.

Aceasta a fost coordonata in calitate de co-presedinti de Dan Mohanu, seful catedrei de restaurare patrimoniu din Universitatea Nationala de Arte, si de Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania. Autorii documentului afirma ca demararea proiectului de exploatare a aurului va arata, pe plan international, ca statul roman nu isi respecta propriile legi si cu atat mai putin angajamentele externe.

„Distrugerea partiala sau totala a Rosiei Montane ar insemna cea mai grava amputare a mediului istoric romanesc. Cum Rosia Montana a fost declarata monument de valoare exceptionala prin Legea 5/2000, sapaturile de salvare nu trebuiau sa continue fara ca Guvernul Romaniei sa fi clamat interesul national in aceasta investitie”, mai sustin autorii raportului, care propun includerea Rosiei Montane in patrimoniul mondial UNESCO.

„Aprecieri nedocumentate”

Reactia arheologilor si istoricilor care au lucrat la Rosia Montana a venit, ieri, prin intermediul unei scrisori deschise semnate de Paul Damian, director adjunct stiintific al Muzeului National de Istorie al Romaniei si coodonator al programului Alburnus Maior.

„Analiza situatiei de la Rosia Montana a folosit o metodologie care nu corespunde rigorilor stiintifice. Concluziile s-au bazat exclusiv pe surse secundare: mass media si pozitia ONG-urilor opozante, precum si experti cu pozitii publice contra proiectului „, sustine arheologul in scrisoare.

Coordonatorul programului mai afirma ca documentul contine aprecieri cu caracter general, nedocumentate, si ignora realitatea de la fata locului, in conditiile in care nu a fost efectuata o vizita in teren. „Cea mai elocventa dovada a necunoasterii realitatilor locale este ilustrarea cu o poza de la cariera de cupru din Rosia Poieni prezentata in raport drept cariera de la Rosia Montana”, se mai afirma in scrisoarea deschisa.

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation sustin ca au investit pana acum 10 milioane de dolari in programul de cercetare Alburnus Maior.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *