Nou termen de depunere a dosarelor pentru administrarea ariilor protejate
Nou termen de depunere a dosarelor pentru administrarea ariilor protejate
Pentru protectia biodiversitatii Deltei
Pentru protectia biodiversitatii Deltei

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) a inceput demersurile pentru intocmirea unui studiu de evaluare a impactului vitezei ambarcatiunilor asupra biodiversitatii Deltei, transmite Agerpres (7 octombrie).

Studiul a fost solicitat in repetate randuri de Consiliul Stiintific al Administratiei Rezervatiei, in timpul dezbaterilor organizate la Tulcea pe marginea Regulamentului privind accesul si circulatia navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile din Delta Dunarii, regulament aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice pana la finele saptamanii.

„Am definitivat propunerea privind Regulamentul de circulatie pe canalele si lacurile interioare din RBDD, viteza maxima permisa fiind de 40 de kilometri pe ora. De asemenea, am incheiat un parteneriat cu mai multe institute de cercetare pentru lansarea unui studiu de evaluare a impactului vitezei ambarcatiunilor asupra habitatelor. Cat timp nu avem un studiu stiintific care sa stabileasca posibilele efecte ale activitatii de transport asupra mediului, nu facem decat supozitii”, a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervatiei, Lucian Simion.

El a mai spus ca in momentul de fata se evalueaza si traseele care pot fi destinate exclusiv turismului ecologic.

„Proiectul de hotarare de guvern stabileste traseele circulabile. Noi evaluam acum si lucram cu asociatiile neguvernamentale pentru a stabili trasee nepoluante pe care se va circula exclusiv cu barci fara motoare sau cu motoare electrice”, a mentionat Simion.

Regulamentul privind circulatia ambarcatiunilor pe canalele si lacurile din RBDD este unul dintre cele mai disputate proiecte. Aprobat in luna decembrie a anului 2006 de catre Consiliul Stiintific al RBDD, el a fost contestat de operatorii turistici dupa ce in februarie 2007 a fost aprobat prin Hotarare de Guvern, din cauza vitezelor prea mici impuse ambarcatiunilor cu motor, a locurilor de acostare pentru ambarcatiuni, dar si a lipsei sanctiunilor din hotarare.

Ulterior, membrii Consiliului Stiintific au revenit asupra Regulamentului, iar in ultimii ani propunerea de modificare a actului normativ aprobat in anul 2007 a fost subiectul mai multor intalniri ale autoritatilor locale cu operatorii turistici.

Regulamentul privind accesul si circulatia navelor si ambarcatiunilor pe canalele si lacurile interioare din Delta Dunarii publicat pe site-ul Ministerului Mediului si aflat in dezbatere publica pana pe data de 11 octombrie stabileste traseele pe care pot circula ambarcatiunile, precum si vitezele acestora. Potrivit acestuia, in 18 zone din Rezervatie, ambarcatiunile vor circula cu viteza maxima de 5 kilometri pe ora, iar in alte 49 de zone acestea vor putea avea o viteza maxima de 40 de kilometri pe ora, cu 20 de kilometri pe ora mai mare decat cea propusa de membrii Consiliului stiintific al ARBDD. Persoanele care incalca prevederile riscand amenzi de la 70 pana la 1.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here