Perdelele forestiere raman pe hartie / Primaria Ploiesti ignora protectia mediului

Ploiestiul, singurul oras din Europa inconjurat de patru rafinarii, dintre care trei sunt functionale, nu are nici pana acum un proiect pentru infiintarea unei perdele forestiere. Desi fiecarui ploiestean ii revin doar 6,9 mp de spatiu verde, si nu 19 mp cat prevad normele UE, autoritatile locale nu au miscat un deget pentru centura „verde”.

Astfel, potrivit sefului serviciului de comunicare din cadrul Primariei Ploiesti, Alina Istratescu, un astfel de proiect la nivelul municipiului resedinta de judet nu exista, ci doar cateva tentative de amenajare a unor spatii verzi. Este vorba de un parc de 58 ha in cartierul Mitica Apostol, care, deocamdata, nu are finantare, si de impadurirea fostei rampe de depozitare a deseurilor din apropierea Rafinariei Lukoil. Singurul lucru cu care se poate lauda ADPP este plantarea recenta a 1.400 de arbusti si 70 de arbori in gradina publica de la Obor. In rest, Dumnezeu cu mila. Potrivit conducerii Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova, pana in prezent nicio autoritate locala nu a inaintat vreo cerere de autorizatie pentru amenajarea perdelelor forestiere. „Singura autorizatie inclusa in programele de mediu pentru crearea centurilor verzi a fost solicitata si acordata pentru construirea Parcului Municipal Vest Primariei Ploiesti”, a declarat directorul executiv al APM Prahova, Camelia Steliean. Aceasta a mentionat ca primariile au obligatia sa creeze asa numitele centuri verzi din jurul oraselor, insa in Prahova nimeni nu a facut nimic. „In aceasta directie nu ne-a fost inaintata nicio propunere. Programele trebuie sa fie puse in aplicare defalcat, astfel incat sa se ajunga la 20 mp de spatiu verde pe cap de locuitor” a conchis Steliean. Mai mult, infiintarea perdelelor forestiere pe DN1 continua sa fie amanata, desi acest program ecologic dateaza din 2005. Principala problema cu care se confrunta Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Ploiesti este refuzul a mai mult de 80% dintre detinatorii terenurilor situate in vecinatatea drumului national de a accepta plantarea de arbori pe proprietatile lor. Acestia vor fi expropriati, insa fondurile necesare de la Ministerul Agriculturii pentru infiintarea perdelei forestiere pe tronsonul Ploiesti-Banesti nu au ajuns nici pana acum. (Raluca Eparu, Andreea Echimescu, Ciprian Pap)

Cartier in locul copacilor In urma cu aproape cinci ani de zile, construirea ansamblului rezidential Carino avea sa taie ploiestenilor o gura importanta de oxigen, prin defrisarea unei liziere la iesirea de nord din oras. Camelia Stelian, directorul APM Prahova, spune ca la acea data nu era nevoie de o autorizatie de la mediu si ca, pentru defrisarea copacilor, a fost suficienta o simpla autorizatie de la primarie. Daca situatia ar fi sa se repete, directorul executiv al APM Prahova spune ca nu ar fi de acord cu o astfel de actiune.

Sursa: Monitorul de Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *