Aproximativ 80% din populatia lumii traieste in zone in care alimentarea cu apa potabila nu este sigura, potrivit rezultatelor unei analize globale.

Cercetatorii au intocmit o lista cu amenintarile din apa, printre acestea regasindu-se poluarea si insuficienta rezervelor. Echipa de cercetare sugereaza ca tot mai multe persoane sunt susceptibile la stres in urmatoarele decenii, pe fondul schimbarilor climatice si a cresterii populatiei.

Rezultatul cercetarii reprezinta o harta in care este indicata amenintarea la siguranta apei potabile si asupra biodiversitatii, la nivelul intregii lumi. „Ceea ce am facut noi a fost sa aruncam o privire asupra situatiei reale: ce se intampla cu respectul pentru siguranta apei potabile si cum influenteaza infrastructura implicata in aceasta chestiune lumea naturala”, a mentionat liderul studiului, Charles Vorosmarty.

„Ceea ce am reusit noi sa schitam reprezinta amenintarea asupra apei potabile la nivel global, in ciuda trilioanelor de dolari investiti in structuri ce au rezolvat provizoriu problemele”, a explicat Vorosmarty. Banii au fost cheltuiti pe baraje, canale, apeducte si conducte folosite in intreaga lume pentru a proteja rezervele de apa potabila, potrivit BBC.

In imaginea de mai sus, mare parte din Europa de Vest si America de Nord este marcata ca zona de risc. In imaginea de mai jos insa, in care este aplicat impactul infrastructurii de conservare a apei, mare parte din amenintarile prezente inainte au disparut. Cu toate acestea, in Africa situatia se schimba.

„Problema este ca noi stim ca o mare parte din populatia lumii nu-si permite aceste investitii. De fapt, noi am aratat ca mai putin de un milliard de oameni beneficiaza de pe urma lor. Dar chiar si in zonele bogate ale lumii, aceasta nu este o buna alternativa. Putem continua sa construim diguri peste diguri, dar chiar daca avem banii necesari, aceasta nu este o modalitate eficienta de a rezolva problema”, a spus un alt membru al echipei de cercetare, Peter McIntyre.

Conform acestei analize, modalitatea in care apa a fost gestionata in partea de vest a provocat o serie de probleme semnificative pentru natura. Astfel, in timp ce Europa de Vest si Statele Unite apar pe harta cu un scor bun la siguranta apei pentru cetateni, fauna salbatica din zona respectiva, care depinde de apa, este mai putin in siguranta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here