Peste 80% din peste contine un nivel periculos de mercur

Dezastru ecologic în Mexic: Cel pu?in 50 de tone de pe?te mort a fost colectat dintr-un lac
Peste 80% din peste contine un nivel periculos de mercur

84% din pestele din intreaga lume contine un nivel periculos de mercur, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetare a Biodiversitatii din Maine, SUA.

Reducerea poluarii cu mercur se afla pe agenda conferintei ONU de la Geneva din aceasta saptamana, unde delegatiile vor stabilii ultimele detalii ale unui tratat sustinut de SUA, scrie rtv.net.

Richard Gelfond s-a considerat atletic, dintotdeauna, pana intr-o zi. „M-am dus sa alerg si am simtit ca o sa cad”, povesteste Gelfond, adaugand ca avea probleme cu echilibrul. Gelfond, care este presedintele companiei de filme IMAX, a consultat doctorii din toata tara. Acestia nu au gasit niciun raspuns. „Am ajuns sa nu mai pot nici sa traversez strada. Trebuia sa ma tin de sotia mea”, mai spune Gelfond.

Dupa o groaza de teste, un neurolog l-a intrebat daca mananca mult peste. El a raspus ca da, de doua ori pe zi. Diagnosticul a fost otravire cu mercur. „Credeam ca fac ceva bun pentru corpul meu, dar se pare ca, de fapt, il otraveam”, spune presedintele IMAX.

Consumul de peste este principala cale prin care oamenii se otravesc cu mercur. Tonul, tilefish, rechinul, macroul si pestele spada contin cea mai mare cantitate de mercur, care poate afecta pentru totdeauna creierul si rinichii. Somonul contine cea mai mica cantitate de mercur. Intrucat poluarea cu mercur este globala, nicio tara nu poate lupta singura impotriva ei.

Tratatul propus de SUA cere filtrarea emisiilor de mercur rezultate din arderea carbunilor, reducerea folosirii mercurului in mineritul de aur si reducerea utilizarii mercurului in producerea de intrerupatoare electronice si de baterii.

„Sunt doar 75% din ce am fost inainte. Nu pot sa alerg, de exemplu. Cred ca nu o sa mai pot sa fac niciodata ce faceam inainte”, spune cu tristete Gelfond.

Gelfond finanteaza acum o universitate din SUA pentru studierea efectelor mercurului asupra sanatatii umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *