Viitorul rampei ecologice din Cluj se decide saptamana viitoare

Viitorul rampei ecologice se decide saptamana viitoare

Vineri, 25 ianuarie, ar putea fi ziua decisiva, in care vom afla daca depozitul ecologic de deseuri va mai avea sau nu un constructor. Acesta este termenul la care italienii de la Ladurner Impianti SRL vor anunta daca sunt dispusi sau nu sa preia conducerea consortiului al carui fost lider, firma Confort, a dat faliment si sa duca proiectul mai departe.

Dupa cum se stie, castigatorul licitatiei (decis de tribunal) pentru construirea sistemului integrat de management al deseurilor din judetul Cluj, firma timisoreana Confort, a intrat in faliment si a oprit lucrarile. In acest moment exista posibilitatea continuarii contractului de celelalte firme din consortiul condus de Confort, conduse insa de alta firma. „Grupul de firme din Italia care ar vrea sa continue proiectul ne-a cerut o amanare de cinci zile, urmand sa ne dea un raspuns in 25 ianuarie. Problema este ca vechera conducere a Consiliului Judetean a dat firmei Confort un avans de 14 milioane de lei, in vreme ce ei au facut lucrari valorand aproximativ jumatate din aceasta suma. Categoric, cei care vor prelua contractul vor trebui sa-si asume si aceasta pierdere, pentru ca noi nu putem plati de doua ori pentru aceeasi lucrare, cu atat mai mult cu cat aici discutam de fonduri europene”, a spus vicepresedintele consiliului judetean Ioan Olelelu. El a reamintit ca intarzierea finalizarii acestui proiect poate avea costuri enorme. „Pe de o parte riscam sanctiuni din partea organismelor europene, pentru ca nu am respectat termenele de implementare a acestui sistem de gestionare a deseurtilor, iar pe de alta, riscam sa pierdem finantarea europeana a proiectului, care este de 70%, tot din cauza nerespectarii termenelor de executie”, a explicat Oleleu.

El a vorbit si despre urmatorul pas care va fi facut in directia construirii Sapitalului Regional de Urgenta. „Odata ce s-a clarificat situatia juridica a terenului, urmeaza sa facem studiul de fezabilitate si proiectul spitalului, pentru ca, in acest moment, nu exista un proiect pentru spital, adaptat acelui teren din Floresti. Exista un proiect standard al ministerului, care nu tine seama de sitguatia concreta din teren si care va trebui adaptat”, a spus Oleleu. In privinta celor doua proiecte, vicepresedintele consiliului judetean a primit sarcini precise din partea sefului sau de partid, liderul grupului PSD din consiliul judetean, presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan. „In primul rand vreau sa vad, de la executivul consiliului, in sfarsit, un fir rosu privind rezolvarea problemei rampei ecologice, aflata intr-un impas care ne poate costa scump. In privinta Spitalului Regional de Urgenta, pana acum, de atatia ani, am auzit doar povesti. Anul asta vreau sa vad ceva concret, vreau sa vad un PUD, un PUZ si, pana la sfarsitul anului, vreau sa vad macheta viitorului spital. A trecut vremea povestilor, lamentarilor si promisiunilor frumoase, nu mai suntem in opozitie, suntem la putere, asa ca nu mai avem nici o scuza, trebuie sa facem mai mult si sa vorbim mai putin”, a spus Lapusan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *