Plantatii bio in colaborare cu Guvernul elvetian

PNDR 2014-2020 prevede o alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologic?
Plantatii bio in colaborare cu Guvernul elvetian

O noua reusita a Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Valcea

Plantatii bio in colaborare cu Guvernul elvetian

Pomicultura ecologica prinde radacini in Valcea, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) colaborand la acest proiect cu Guvernul elvetian. Inginerul Ion Botu, directorul Statiunii de Cercetare, este convins ca schimbul de experienta va fi benefic ambelor parti.

Brevetare pentru 39 de soiuri
In Valcea vom avea pomi fructiferi care vor produce recolta bio, deoarece nu vor fi stropiti cu absolut nimic, deci fara chimicale si alte substante la care alte state ale Uniunii Europene au renuntat de ceva vreme. Beneficiile rezultate din aceasta colaborare vor fi numeroase atat pentru SCDP, cat si pentru statul elvetian. In prezent, societati particulare cumpara material saditor de la aceasta institutie, insa specialistii avertizeaza ca un virus periculos ataca prunul, care este pe cale de disparitie in unele zone. De asemenea, statiunea se afla in faza de omologare si inscriere pentru brevetare a 39 de soiuri, dintre care amintim 12 la prun, 9 la alun, 8 la nuc, doua la castan, doua la piersic si doua la soc negru. Brevetul mult asteptat va fi inmanat reprezentantilor acestei institutii la finele anului 2012 sau la inceputul anului viitor, lucru confirmat de directorul SCDP Valcea, inginerul Ion Botu: „Referitor la colaborarea cu Guvernul elvetian, pot sa va spun ca in data de 6 noiembrie a.c., un specialist de-al nostru a plecat in Elvetia pentru a aborda problemele privind tematica de cercetare, de finantare, amplasarea plantatiei si alte aspecte importante pe care trebuie sa le cunoastem de la bun inceput. De fapt, noi am mai colaborat cu specialistii din Elvetia si totul a fost in regula. Tot ce pot sa va spun este ca beneficiile vor fi de ambele parti. Pe langa schimbul de experienta, vom avea plantatii bio si se vor face cercetari amanuntite pentru ca acest proiect sa aiba cele mai bune rezultate. Doamna Silvia Preda, doctor in protectia plantelor, sef cercetare in cadrul acestei institutii, este unul dintre oamenii nostri de baza si suntem convinsi ca proiectul finantat de Guvernul elvetian va fi dus la bun sfarsit”.

Material saditor vandut la societati particulare
„Am avut grija sa dispunem de material saditor din diferite specii (mar, prun, alun, castan, cais, nuc etc.) pe care, in prezent, il vindem contra cost la diferite societati particulare ce doresc sa infiinteze plantatii pomicole. Este un lucru bun, deoarece vor exista noi plantatii. Principalele obiective ale statiunii se refera, in primul rand, la cercetare fundamentala aplicativa si inovare, ameliorarea genetica a soiurilor si portaltoiurilor de prun, nuc, alun, castan si mar, identificarea, evaluarea si conservarea resurselor genetice in colectii nationale si de lucru la prun, nuc, alun si castan. Vom urmari studiul variabilitatii genetice si mecanismele de transmitere in descendenta a caracterelor la plantele nucifere si samburoase; modernizarea si asigurarea producerii materialului saditor pomicol din categorii biologic superioare (prebaza si baza) si material saditor certificat; stabilirea unor sisteme de culturi pomicole, a tehnologiilor si a unor verigi tehnologice moderne pentru plantatiile de prun, nuc, alun, castan si mar in diferite zone ale tarii. Avem contract de cercetare cu Ministerul Agriculturii pentru Programul Sectorial ADER 2014-2020 de parteneriat in scop de cercetare si schimb de experienta”, a punctat directorul Botu.

Virusul Plum-Pox ataca prunul
„Pot sa va mai spun ca una dintre speciile importante afectate din punct de vedere al sanatatii este prunul, care, de fapt, este o specie pe cale de disparitie, mai ales in anumite zone. Aceasta specie este atacata de virusul Plum-Pox sau „Varsatul prunului”, cum i se mai spune, care face ca fructele sa nu ajunga in stadiul de maturitate, ci sa cada cu mult timp inainte, iar productia sa fie compromisa. Specialistii in domeniu cerceteaza cu foarte mare atentie acest virus destul de periculos pentru toate speciile de prun in scopul gasirii de solutii salvatoare. Sunt proprietari de plantatii pomicole de prun care vin si ne semnaleaza acest aspect, pe care noi deja il cunoastem. Speram sa fie identificate cele mai bune metode de distrugere a acestui virus inainte ca el sa duca la disparitia speciei de prun in multe zone ale tarii. Noi, personal, ne dam tot interesul, fiind in colaborare cu institutii de acest gen din strainatate si incercam pe cat posibil sa fim la curent cu toate noutatile in domeniu”, a conchis directorul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Valcea, inginer Ion Botu. (Claudia MATEESCU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *