Cele 1000 de eoliene din Romania au produs sambata mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda

Cele 1000 de eoliene din Romania au produs sambata mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda

Energia verde prinde puteri. Cele o mie de eoliene din Romania au reusit sa bata, sambata, capacitatea de productie a unui reactor de la Cernavoda.

Asta, datorita vantului care a suflat cu o forta uriasa. Astfel, energia produsa ar fi fost suficienta pentru aprovizionarea unui oras cu 200.000 de locuinte.
Cele mai multe turbine eoliene sunt amplasate in Dobrogea, peste 500. Si s-au invartit cu o viteza ametitoare pe 7 ianuarie. Valoarea maxima de 731 de megawati pe ora a fost inregistrata la ora 9.30 dimineata.
Putem vorbi despre un adevarat record in conditiile in care intr-o zi obisnuita, cand vantul bate cu 7-8 metri pe secunda, eolienele de la noi produc 150-250 de mw pe ora, adica de trei ori mai putin decat valoarea inregistrata sambata.
Energia verde produsa de eoliene ar fi fost de ajuns pentru un oras mare precum Constanta sau Iasi. In Romania, sunt instalate in acest moment peste o mie care produc 3% din totalul de energie. Investitorii in acest domeniu vor sa dubleze numarul de turbine pana la sfarsitul acestui an.
Investitia de la Fantanele a fost facuta de o companie din Cehia si este estimata la 1,1 miliarde de euro. Strainii spera sa isi amortizeze costurile in cel mult 10 ani. Mai nou, orice proprietar isi poate asigura energia pentru locuinta prin acest sistem, primind subventie de la stat prin programul Casa Verde.
Conform datelor din Sistemul Energetic National prezentate pe site-ul societatii Transelectrica, sambata, in jurul pranzului, productia de energie eoliana a depasit si productia de energie hidro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente