Pomicultorii din Radaseni infiinteaza anual cate 5-10 hectare de livezi

Pomicultorii din Radaseni infiinteaza anual cate 5-10 hectare de livezi
Pomicultorii din Radaseni infiinteaza anual cate 5-10 hectare de livezi
Pomicultorii din Radaseni infiinteaza anual cate 5-10 hectare de livezi

Marul este averea lor si nu este de mirare ca figureaza ca simbol pe steagul comunei. Pomicultorii din Radaseni sunt cunoscuti in tara pentru soiurile aromate, care ajung pe mesele multor romani, si, se pare, aici pomicultura se asaza pe un teren solid. Viitorul suna bine pentru cei preocupati sa transforme munca dintr-un an de zile intr-o afacere cu profit cat mai mare.

Previziuni optimiste are si Neculai Perju, primarul comunei, care crede ca acestui segment i se poate da un impuls important cu ajutorul unui program cu finantare europeana, ce se discuta acum la nivelul Ministerului Dezvoltarii.

”Acest program va putea fi accesat de cei care doresc sa inlocuiasca livezile batrane, prin defrisare si inlocuire cu material saditor nou, respectiv achizitii de terenuri in vederea efectuarii plantatiilor. Programul se va desfasura pe o perioada de 2-3 ani pentru perioada dedicata intretinerii livezilor. Va fi un beneficiu si, intr-adevar, un suflu bun dat in sprijinul celor care intentioneaza sa aiba continuitate in domeniu.”, ne-a declarat primarul Perju.

Acesta mai spune ca in ultimii ani se observa o preocupare mai intensa din parte consatenilor pentru extinderea si intinerirea livezilor.

Comuna Radaseni are 450 de hectare acoperite de livezi. 85% dintre acestea sunt plantatii de mar, adica anual se recolteaza mere de pe o suprafata de 380 de hectare.

In ceea ce priveste terenurile cultivate, acestea pornesc de la 10 ari si pana la 3 – 4 hectare per pomicultor. Sunt insa si cazuri in care, unii au dat arenda cate 20 – 30 de hectare. ”Cel care face pomicultura, cu intentia de a comercializa productia, este considerat cel care lucreaza pe suprafete de la jumatate de hectar in sus”, afirma edilul comunei.

In timp ce pe dealurile din jurul Falticeniului cultura de mar regreseaza, suprafete mai mici sau mai mari fiind lasate de izbeliste sau defrisate, la Radaseni pomicultura este in continuare trainica. Dupa spusele primarului Neculai Perju, localnicii investesc in fiecare an bani frumosi in dorinta unor rezultate pe masura.

Anual, in comuna vecina, se planteaza intre 5 si 10 hectare numai cu mar.

Costurile nu sunt deloc mici. Infiintarea unui singur hectar de plantatie noua cere o investitie de 65.000 de lei pe hectar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *