Populatii viabile de sturioni salbatici
Populatii viabile de sturioni salbatici
Populatii viabile de sturioni salbatici
Populatii viabile de sturioni salbatici

Singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Europa se afla in sectorul de Dunare impartit de Romania si Bulgaria, mentioneaza reprezentantii organizatiei de mediu World Wide Fund of Nature (WWF) Romania, intr-un comunicat de presa, remis, luni, AGERPRES.

„(…) aceste specii — un deliciu culinar — sunt la un pas de disparitie. Cei care vor totusi sa se bucure de produse din carne de sturion sau caviar au o alternativa: produsele de acvacultura. Daca functioneaza in conformitate cu principiile de conservare a naturii, fermele de sturioni, un sector de acvacultura in continua dezvoltare in Romania si Bulgaria, pot avea un efect pozitiv asupra evolutiei stocurilor de sturioni salbatici din Dunare, dar si asupra economiei locale. Mai avem sturioni salbatici in Dunare si mai putem salva aceste specii, exista solutii cum ar fi acvacultura. Dar toate eforturile trebuie sustinute de catre consumatori care trebuie sa se informeze. Altfel, desi faptul ca sturionul e ‘proaspat pescuit din Dunare’ suna bine, ei risca sa devina complici la o ilegalitate si sa contribuie, fara voia lor, la disparitia unei specii cu care ne mandrim. Iar cand vine vorba de caviar, daca eticheta CITES lipseste, risca sa cumpere cu bani multi un produs fals’, noteaza Cristina Munteanu, coordonatorul proiectului ‘Life+ ‘Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii’ in Romania, derulat de WWF-Romania.

Conform cercetarilor realizate de organizatie, cu ajutorul companiei de cercetare Ipsos, 72% dintre romani considera ca situatia sturionilor din Dunare este destul de importanta, iar 57% dintre repondenti ar consuma carne de sturion daca ar avea ocazia. In plus, 8% dintre romani declara ca sunt consumatori de carne de sturion, dar nu isi doresc neaparat sa consume astfel de produse, in timp ce doar 19% sunt consumatori multumiti.

Produsele de carne de sturion sunt considerate de lux de 38% dintre repondenti care declara ca nu consuma carne de sturion, dar le-ar placea sa incerce, in timp ce un procentaj similar (35%) nu consuma si nici nu sunt tentati sa faca asta in viitor.

De asemenea, aproape trei sferturi dintre cei chestionati (73%) declara ca nu au consumat niciodata carne de sturion, 9% o singura data, 17% de cateva ori si doar 2% consuma carne de sturion frecvent.

Potrivit studiului, 23% dintre repondenti declara, ca, desi consuma caviar, nu sunt interesati sa faca acest lucru, in timp ce 66% dintre cei care cunosc sturionii nu stiu ca pestii sunt omorati pentru a se obtine caviarul, iar majoritatea (87%) nu pot sau nu stiu sa faca diferenta intre caviarul legal si cel ilegal.

Din anul 1998, toate speciile de sturioni sunt protejate in conformitate cu Conventia privind comertul international cu specii ale faunei si florei salbatice (CITES). Legislatia din Romania si Bulgaria prevede, aflata in vigoare pana pe 31 decembrie 2015, prevede ca pescuitul sturionilor salbatici este interzis, cat si comertul cu produse provenite de la aceste specii, cum ar fi carnea sau caviarul.

Pentru a contribui la conservarea sturionilor din Dunare, WWF-Romania a demarat proiectul de informare Life+ ‘Protejati sturionii, cel mai valoros dar al Dunarii!’ prin care sa contribuie la supravietuirea, pe termen lung, a acestor specii cu valoare naturala si economica ridicata. Proiectul, demarat in iulie 2012, este implementat de catre WWF Austria, WWF Bulgaria si WWF Romania si are ca data de finalizare septembrie 2015.
Infiintata in 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea organizatiei la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura, transmite Agerpres (14 iulie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here