Praful ucigas de la Moldomin este ignorat de Garda de Mediu

De patru ani de zile, locuitorii sunt „ingropati” in nori de steril proveniti din iazul de decantare. Aproape toti carasenii din acea zona sunt afectati de praful „ucigas” si risca sa se imbolnaveasca de boli pulmonare.praful ucigas

Mina din Moldova Noua provoaca isterie in randul locuitorilor si nimeni nu poate face nimic. Momentul inchiderii minei a insemnat pentru acestia nu doar lipsa locurilor de munca, ci si un dezastru ecologic. Locuitorii din Moldova Noua trec de cativa ani printr-un cosmar cumplit ori de cate ori bate vantul mai tare. Furtuni de praf se declanseaza in oras, le omoara pasarile si le intra in ochi si plamani, chiar si in oalele cu mancare.

„Cand bate cosava si e cald afara, iazul se usuca si tot praful vine pe noi. Nu vezi la 10 metri in fata, este cumplit. Ne intra in ochi, in case. De patru ani de zile traim cosmarul acesta”, spune Danita Iovanovic. Locuitorii spun ca din cauza acestui praf sunt nevoiti sa poarte fulare legate la gura atunci cand vantul sufla puternic. „Nu se poate descrie in cuvinte ce traim. Suntem din ce in ce mai multi care mergem la doctor. Praful iti intra in ochi, in urechi, in haine, il respiri, este ingrozitor. De pescuit nici nu mai vorbim, nu se poate, desi aproape toti de aici din pescuit traim, de cand s-a inchis mina”, spune Alin Totorean, un alt localnic.

Ignoranta Garzii de Mediu

Ministerul Ecomoniei unicul actionar al societatii Moldomin, beneficiarul iazului de decantare tine de aproximativ un an de zile firma in lichidare, iar Garda de Mediu nu face nimic. „Moldomin este in lichidare. Nu putem sa ii amendam pentru ca nu este vina lor, ei nu mai au niciun ban, cu care sa poata preveni poluarea cu praf”, spune Gheorhe Pitulan comisarul Garzii de Mediu.

Si Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin se lupta cu morile de vant. „Noi am demarat, in parteneriat cu GEC Nera un plan local de actiune pentru ecologizare si limitarea poluarii, atat la Moldova Noua cat si la Sasca Montana. Mai mult nu tine de noi”, spune Olga Ghibus de la Agentia pentru Protectia Mediului Caras Severin.

Pana la primirea fondurilor pentru ecologizarea iazului, locuitorii zonei trebuie sa suporte zilnic calvarul poluarii cu steril.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *