Proprietarii de paduri, praduiti de Romsilva

Cercetat în dosarul retroced?rilor de p?duri: Camera Deputa?ilor a aprobat arestarea lui Ioan Adam
Proprietarii de paduri, praduiti de Romsilva
Proprietarii de paduri, praduiti de Romsilva

Anual, Romsilva incaseaza ilegal, circa 20.000.000 de euro pentru paza padurilor private cu suprafete de pana la 30 ha, desi aceasta este gratuita, pentru ca statul trebuia sa subventioneze acest serviciu.

Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor, a precizat recent pentru ZIUAnews ca, din 2008 si pana in prezent, Codul Silvic (Legea nr.26/2008, cu modificarile si completariile ulterioare) este incalcat cu buna stiinta atat de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice cat si de Regia Nationala a Padurilor- Romsilva. Cum? Foarte simplu. In Codul Silvic se precizeaza ca administrarea si paza padurilor private pana la 30 de ha se asigura cu fonduri de la bugetul de stat. Insa, din 2008 si pana in prezent, proprietarii de paduri nu au vazut niciun ban de la stat, dar in schimb, Romsilva a incheiat cu acestia contracte de paza contracost.

Subventii pierdute prin padure

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, la ora actuala circa 500.000 de proprietari detin circa 800.000 de hectare de padure. Din aceasta suprafata, 400.000-500.000 ha sunt lasate de izbeliste, intrucat nu s-au incheiat contracte de paza cu Romsilva. „In Codul Silvic se precizeaza ca paza si administrarea acestor paduri trebuia sa fie asigurata cu bani de la bugetul de stat, dar nici in 2008 si nici in 2009 Ministerul Mediului nu a solicitat acordarea acestor bani. Din 2010 s-a schimbat legislatia si Romania trebuia sa notifice anual Uniunea Europeana pentru avizarea acordarii acestor sume. Din pacate, nu s-a facut niciun demers in acest sens si astfel, pana acum, statul nu a alocat niciun leu pentru paza si administrarea padurilor private a caror suprafata nu depaseste 30 ha. Romania nu avea probleme cu paza padurilor private daca se asigurau aceste subventii”, a declarat Marian Stoicescu pentru ZIUAnews. Pentru un hectar de padure, subventia medie anuala este de circa 10 euro. Raportandu-ne la cele 400.000-500.000 de hectare de padure lasate de izbeliste ar fi vorba despre circa 4-5 milioane de euro. Practic, timp de cinci ani, din 2008 si pana in prezent, proprietarii de padure au pierdut intre 20 si 25.000.000 de euro.

Paza ilegala, dar incasata

La ora actuala, Regia Nationala a Padurilor- Romsilva a incheiat numeroase contracte de paza cu proprietarii care detin suprafete de padure de pana la 30 ha. Astfel, pentru serviciul de paza, proprietarii de paduri achita catre Romsilva un tarif anual mediu de 200 lei/ha. Asta inseamna ca Romsilva incaseaza in fiecare an pentru paza celor 400-500.000 de ha de padure ale particularilor intre 80 si 100.000. 000 de lei, ceea ce reprezinta intre 18,5 milioane de euro si 22 de milioane de euro. Practic, in cinci ani, in casieria regiei au intrat pentru paza padurilor private intre 82,5 si 110.00.000 de euro. „Acesti bani sunt incasati ilegal de catre Romsilva, intrucat in articolul 97 din Codul Silvic se stipuleaza foarte clar ca este interzisa incasarea acestor sume de la proprietarii care detin mai putin de 30 ha de padure”, a declarat, pentru ZIUAnews, un fost ministru al Mediului.

Legea nu lasa loc de interpretari

In Codul Silvic se precizeaza foarte clar ca „In scopul gestionarii durabile a fondului forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice si a celui proprietate publica si privata a unitatilor administrativ-teritoriale, statul aloca anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura”, sume pentru „asigurarea integrala de la bugetul de stat a costurilor administrarii, precum si a serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privata a persoanelor fizice si juridice, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 ha, indiferent daca aceasta este sau nu este cuprinsa intr-o asociatie; plata se face catre ocolul silvic care asigura administrarea sau serviciile silvice, dupa caz”. Cu toate acestea, Romsilva a incheiat inca din 2008 contracte de prestari servicii cu proprietarii de paduri, desi acesti bani trebuiau sa vina de la bugetul de stat si nicidecum de la cei care detin padurea.

Amendamente pentru proprietari

Doina Pana, ministrul delegat pentru ape, paduri si silvicultura, a declarat pentru ZIUAnews ca „forma actuala de paza a padurilor detinute de micii proprietarii, reprezentand circa 400.000 de hectare, va suferi modificari”. „La proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic, aflat la ora actuala in dezbaterea Parlamentului, am adus o serie de amendamente prin care incercam sa-i incurajam pe cei care detin suprafete de padure sub 10 hectare, prin incheierea unor contracte de administrare si paza avantajoase pentru ei, pe o perioada de 10 ani””, a mai precizat ministrul Doina Pana.

„Romsilva nu are nicio raspundere asupra celor circa 500.000 de hectare de padure fara paza pentru simplul fapt ca proprietarii nu au contract cu regia”, Gheorghe Mohanu, director al Directiei Fond Forestier, Amenajare si Certificarea Padurilor din RNP-Romsilva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *