Protest impotriva constructiei deponeului de gunoi la Barcea Mare

Protest impotriva constructiei deponeului de gunoi la Barcea Mare

Cateva zeci de persoane din comuna Bacia au protestat, ieri, in fata sediului Consiliului Judetean, nemultumite de proiectul de constructie a unui deponeu ecologic de gunoi in zona Barcea Mare.

Peste 1.000 de semnaturi stranse

Oamenii au avut pancarte pe care scria „Primarul Devei – sluga lui Molot”, „Deva nu este groapa de gunoi a judetului”, „Molot fa groapa la Merisor” si au scandat „Nu vrem groapa de gunoi”. Protestatarii spun ca vor sa se organizeze un referendum, pentru a se vedea daca locuitorii din comuna Bacia sunt de acord cu realizarea unei asemenea investitii in apropierea caselor lor.

„Groapa de gunoi trebuie amplasata intr-un loc izolat, fara sa afecteze comunitatile. Opozitia locuitorilor din comuna Bacia se datoreaza faptului ca locatia a fost prost aleasa, in acest caz. Nu dorim ca deponeul sa fie construit la Barcea Mare, acolo unde vrea Consiliul Judetean. Am trimis memorii la toate institutiile abilitate. Locatia aleasa, pe un varf de deal, unde la poale sunt gospodarii, este impotriva bunului simt. Am strans pana acum peste 1.000 de semnaturi impotriva acestei investitii, de la oameni din Barcea Mare, Barcea Mica, Bacia, Santandrei, Cristur si Tampa. Trebuiau facute masuratori, inainte sa se apuce cineva de o asemenea lucrare. Ne dam seama de balbaiala celor de la Consiliul Judetean, care pana acum au schimbat vreo cateva locatii. Nimeni de la aceasta institutie nu a venit sa ne explice ce vor sa faca acolo, la Barcea Mare”, a declarat Voicu Sala, consilier local al Partidului Ecologist, la Bacia.

Peste 100.000 de tone de deseuri

Ioan Solea, din satul Tampa, a afirmat, la miting, ca „primarul din Bacia incearca sa faca lobby pentru aceasta investitie si ne-a spus cate beneficii am avea daca se construieste deponeul. Va fi vai si amar de noi, daca se face groapa asta la Barcea”. Adrian Ocos, delegat satesc, spune ca protestatarii nu se opun constructiei unui deponeu ecologic, ci ei nu sunt de acord cu locul ales pentru asta. „Este o zona inalta, acolo unde vor sa-l faca. Cand bate vantul, tot mirosul va veni spre gospodarii. Microbii pe care-i va duce vantul nu-i pot masura. Din anul 2006, ne luptam sa nu se construiasca groapa de gunoi in zona noastra. Nu ne-a mai ramas decat sa iesim in strada. Primarul nu ne-a spus, in campanie, ca este de acord cu aceasta investitie la Barcea”, a declarat Adrian Ocos.
„Deponeul este prevazut sa depoziteze 100.000 de tone de deseuri, rezultate de pe intreg teritoriul judetului. Ca atare, pericolul de poluare este extrem de mare”, a adaugat Voicu Sala. Locuitorii din Bacia sunt implicati in „afacere”, pentru ca 6,5 hectare de teren au fost date de Consiliul Local Bacia catre Consiliul Judetean, pentru investitia respectiva.
Beneficii importante
Primarul comunei Bacia, Nicolae Panta, sustine insa ca oamenii vor avea de castigat, daca se face deponeul la Barcea Mare. „Comunitatea din Bacia va avea unele facilitati, de la canalizare gratuita, la plata doar a jumatate din pretul apei potabile, sau la reabilitarea tuturor trotuarelor comunei, cu bani de la Consiliul Judetean. De asemenea, am cerut ca populatia din comuna sa nu achite colectarea, transportul si depozitarea gunoiului”, a declarat primarul comunei Bacia, Nicolae Panta.
Consiliul Local Deva a aprobat transferul unei suprafete de aproximativ 10 hectare de teren catre CJ, in vederea constructiei deponeului ecologic de gunoi, o investitie care se ridica la 70 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *