Au fost descoperite bacterii vii, care traiesc sub gheata, fara lumina si oxigen

Au fost descoperite bacterii vii, care traiesc sub gheata, fara lumina si oxigen

Cercetatori americani au anuntat luni descoperirea unor bacterii vii intr-un lac sarat din Antarctica, ce traiesc fara lumina si oxigen, mediu extrem care ar putea exista si in alt loc din sistemul nostru solar, facand posibila o astfel de forma de viata.

Lacul Vida prezinta mari concentratii de amoniac, azot, hidrogen, sulf nitrat si oxid de azot, iar micro-organismele descoperite traiesc sub 20 m de gheata, intr-o apa a carei salinitate depaseste 20% si cu o temperatura de – 13 grade C, transmite AFP.

‘Descoperirea acestui ecosistem ne ofera indicii asupra altor medii inghetate izolate de pe planeta, dar si un potential model pentru forme de viata de pe alte planete acoperite de gheata pe care pot exista depozite saline si oceane, ca de exemplu Europa, o Luna a lui Jupiter’, arata Nathaniel Ostrom, zoolog la Universitatea din Michigan (nord), co-autor al studiului aparut in Analele Academiei americane de Stiinte (PNAS), numarul din 26-30 noiembrie. Concentratiile ridicate de hidrogen si oxid de azot in forma gazoasa furnizeaza poate sursa de energie chimica ce permite existenta acestui ecosistem microbian izolat, adauga cercetatorul. Aceste gaze iau nastere prin reactiile chimice intre apa extrem de sarata si stancile din jur, bogate in fier.

‘Pana acum nu stiam aproape nimic despre aceste procese geochimice si viata microbiana din aceste medii inghetate, indeosebi la temperaturi mai mici de zero’, spune si Alison Murray de la Institutul de cercetari asupra desertului de la Universitatea din Nevada (vest), principal co-autor al studiului.

In pofida temperaturilor foarte scazute, a absentei luminii si a marii salinitati, in mediul respectiv se gaseste o abundenta fauna de bacterii foarte diverse, care pot supravietui fara energia soarelui. Alte studii efectuate la lacul Vida (estul Antarcticii) au aratat ca aceste ecosisteme microbiene au fost izolate de orice influenta exterioara timp de aproape 3.000 de ani. Prin contrast, alte ecosisteme extreme exista, tot fara lumina, in apropierea surselor hidrotermale de pe fundul oceanelor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente