Este un gandac cat un bob de orez, insa a reusit sa modifice clima din Canada. Gandacul montan de pin a schimbat temperaturile de vara din British Columbia cu circa 1 grad Celsius, dupa ce a distrus zone imense de padure, potrivit unui nou studiu.
Gandacul are un impact enorm asupra climei locale si a incendiilor de padure, intrucat a redus cantitatea dea apa pompata in aer de vegetatie, spun cercetatorii.
Cresterea de temperatura a rezultat din faptul ca energia solara incalzeste acum suprafata solului, in loc sa fie folosita pentru evaporarea apei. Aceasta schimbare ar putea modifica si formarea norilor si precipitatiile, mai spun oamenii de stiinta in revista Nature Geoscience.
In ultimii zece ani, infestarea cu acest gandac a afectat circa 20% din provincia canadiana British Columbia, adica o regiune de circa 241.000km patrati de padure de pin.
Cercetatorii au facut legatura dintre atacurile gandacilor si climat dupa ce au studiat datele din sateliti. Ei au descoperit ca in padurile afectate, gandacul a redus evapotranspiratia din timpul verii – adica miscarea apei din pamant in atmosfera prin intermediul plantelor – cu 19%.
Gandacul montan de pin distruge pinii prin depunerea oualelor sub scoarta. Ei introduc in lemn si o ciuperca care impiedica copacul sa ucida gandacul. Aceasta ciuperca impiedica pinul sa isi ia apa si nutrientii de care are nevoie, iar copacul moare in doar cateva saptamani.
Iernile friguroase si temperaturile de sub -40 de grade Celsius pot omori populatiile de gandaci, insa insectele isi revin repede si isi reiau atacurile.
Verile calduroase si iernile blande din ultimii ani au ajutat insecta sa supravietuiasca si au agravat problema.