Protest impotriva poluarii: Azo promite schimbarea in bine

1 A protestAproape 400 de targumureseni au participat joi, 13 august, la protestul organizat de Asociatia ”21 Decembrie – Oras Martir” Targu-Mures si grupul civic ”Opriti Poluarea de la Azomures”. Va prezentam, in randurile care urmeaza, filmul evenimentelor petrecute in fata Palatului Administrativ din Targu-Mures.

Ora 16.48 – Mai sunt 12 minute pana la ora anuntata pentru inceperea protestului. Vreo 12 persoane sunt prezente in zona Monumentului Latinitatii, la care se adauga sase reporteri si cameramani.

1oameni

Ora 16.52 – Incepe sa picure, timid, iar numarul participantilor e sensibil egal cu cel al reprezentantilor mass media.

Ora 16.57 – Alpár-Benjamin Hamar, reprezentantul Asociatiei ”21 Decembrie – Oras Martir” Targu-Mures ofera o declaratie de presa. „Cerem oprirea totala a poluarii de catre Azomures”, a mentionat Alpár-Benjamin Hamar. „Nu suntem cetateni second-hand nici ai Romaniei, nici ai Europei”, a mai spus reprezentantul Asociatiei ”21 Decembrie – Oras Martir” Targu-Mures.

Ora 16.59 – Toarna cu galeata, iar in fata Palatului Administrativ sunt mai putin de 50 de oameni.

1 palat c

Ora 17.01 – Alti aproximativ 30 de cetateni privesc, de departe, din fata Palatului Culturii. Se distribuie afise si pancarte cu mesaje diverse.

Ora 17.10 – Alpár-Benjamin Hamar ia cuvantul si vorbeste biling, in romana si maghiara. „Nu mai vrem sa fim gazati, ne-am saturat de promisiunile si autoritatilor si ale combinatului si cerem ca sa respecte articolul 35 din Constitutie, avem dreptul la un mediu sanatos!”, spune liderul protestatarilor.

Ora 17.12 – Este invitat la microfon Cristian Vantu, reprezentantul comunitatii ”Opriti Poluarea de la Azomures”, care insumeaza peste 9.000 de utilizatori ai retelei de socializare Facebook. “Ceea ce a inceput in 2012 in mediul virtual, cu vreo patru-cinci oameni, se intampla astazi in realitate, cu mai putini decat ma asteptam, din cauza ploii, dar cu mult mai multi decat speram atunci”, afirma Cristian Vantu.

Ora 17.17 – Acelasi Cristian Vantu, medic de profesie, citeste petitia care va fi depusa la Prefectura.

1B lideri

Ora 17.23 – Alpár-Benjamin Hamar solicita demisia sefilor institutiilor din Mures care au ca obiectiv protectia mediului. „Nu suntem aurolaci, nu vom fi nici amoniaci!”, scandeaza Alpár-Benjamin Hamar.

Ora 17.24 – De la portavoce se scandeaza „Nu mai vrem sa fim gazati!”. La locul protestului sunt circa 300-400 de persoane care infrunta ploaia cu stoicism.

Ora 17.25 – Din partea societati civile vorbeste Smaranda Enache, copresedintele Ligii Pro Europa. „E datoria noastra de cetateni sa nu stam acasa cand se intampla ceea ce se intampla in Targu-Mures”, spune Smaranda Enache. In mod oarecum ironic, microfonul nu e bine securizat si curenteaza, iar copresedintele Ligii Pro Europa atrage atentia organizatorilor ca exista pericolul sa fie electrocutata de firul de la instalatia de sonorizare. “Cerem autoritatilor locale, Consiliului Judetean, cerem tuturor care sunt responsabili sa ia masurile necesare”, adauga Smaranda Enache.

Ora 17.27 – O delegatie a protestatarilor urca la sediul Prefecturii pentru a depune memoriul.

Ora 17.33 – Se opreste ploaia, iar reporterii si cameramanii fac o „baie de multime”, in cautare de declaratii si cadre cat mai interesante.

1 rep

Ora 17.42 – Participantii sunt invitati sa se exprime la microfon, in special angajati ai combinatului care „sa impartaseasca din experienta lor”.

Ora 17.46 – Delegatia protestatarilor iese din cladire. Alpár-Benjamin Hamar lanseaza in eter mai multe sloganuri: „Nu mai vrem sa fim gazati!”, „Vrem un aer curat!”, „Targumuresenii nu sunt cetateni second-hand!”, „Targu-Mures nu a Auschwitz, asta sa se auda si in Elvetia!”, „Vrem sa traim sanatos!”.

Ora 17.55 – „Nu stati acasa, daca va pasa!”, indeamna Alpár-Benjamin Hamar. „Daca in 30 de zile nu primim raspuns, vom iesi din nou si aducem si purcelul cu noi”, spune, mai in gluma mai in serios, Alpár-Benjamin Hamar. „Combinatul pentru noi este Cernobilul 2!”, se mai aude de la portavoce.

Ora 17.58 – Vorbeste o doamna, care se recomanda fosta angajata a combinatului timp de 18 ani. „Am fost operatoare si am lucrat in niste conditii foarte grele. Am devenit laboranta chiar la Sectia de Acid si la Sectia de Acid au murit colegele mele si de la Azotat, in cancer”, marturiseste protestatara.

1 doamna

Ora 18.07 – „Trebuie sa activam legal, sa fim perseverenti, sa avem spirit civic! Trebuie sa avem drepturi europene!”, transmite Cristian Vantu. „Nu avem nicio problema cu Azomures sau cu cei 2.500 de angajati, avem o problema cu institutiile care ar trebui sa ne apere”, mai spune Cristian Vantu.

Ora 18.12 – Alpár-Benjamin Hamar multumeste participantilor si trage concluziile. „Luna viitoare iesim din nou ca sa vedem rezultatul!”, afirma liderul protestatarilor. „Multumim tuturor ca ati venit si vom face mobilizare si in luna viitoare”, conchide Alpár-Benjamin Hamar.

Petitia protestatarilor

“Catre,

Intitutia Prefectului – Judetul Mures, Parchetul de pe langa Judecatoria Targu-Mures, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Presedintia Romaniei, Comisia Europeana.

Avand in vedere ca, in prima jumatatea a acestui an, Azomures SA a exploatat instalatiile ce-i apartin netinand seama de conditiile de dispersie a poluantilor in atmosfera, astfel incat emisiile din instalatii sa asigure respectarea valorilor-limita ale poluantilor specifici in aerul inconjurator, situatie confirmata de Agentia pentru Protectia Mediului Mures si sanctionata de Garda Nationala de Mediu in repetate randuri, noi, cei peste 9.000 de membri ai grupului civic ”Opriti Poluarea de la Azomures” impreuna cu Asociatia ”21 Decembrie – Oras Martir” – Targu-Mures, solicitam autoritatilor competente nationale si europene cat si organelor de urmarire penala, urmatoarele:

  1. Sa ia masuri pentru respectarea articolului 35 din Constitutia Romaniei privind dreptul oricarui cetatean la un mediu inconjurator sanatos.
  2. Sa urmareasca respectarea prevederilor actualulei Autorizatii Integrate de Mediu ce prevede inclusiv reducerea emisiilor in cazul aparitiei conditiilor meteorologice defavorabile dispersiei poluantilor in atmosfera (pagina 84 din Autorizatia Intergrata de Mediu, punctul 10.1.7.4).
  3. Sa investigeze modul in care Agentia pentru Protectia Mediului Mures si Comisariatul Judetean Mures al Garzii Nationale de Mediu au aplicat prevederile Autorizatiei Integrate de Mediu, inclusiv motivul pentru care acestea nu au suspendat autorizatia pentru nerespectarea prevederilor sale, desi aveau acest drept. (pagina 5 din prezenta Autorizatia Intergrata de Mediu).
  4. Sa investigheze modul in care a fost revizuita Autorizatia Integrata de Mediu in 29 septembrie 2014 si sa aiba in vedere posibilitatea comiterii infractiunilor de neglijenta in serviciu si/sau abuz in serviciu de catre functionarii publici ce au eliminat punctul 10.1.7 din precedenta autorizatia (20 martie 2012) ce prevedea dreptul autoritatii competente de a decide inclusiv intreruperea temporara a activitatii instalatiei ce a genereat depasirea valorilor-limita pentru unul sau mai multi poluanti, gresind inclusiv numerotarea capitolelor ulterioare.
  5. Sa organizeze o dezbatere publica transparenta in vederea acordarii noi Autorizatii Integrate de Mediu din 1 ianuarie 2016 si sa ia toate masurile necesare pentru ca activitatea Azomures SA sa nu ne afecteze in continuare calitatea vietii, inclusiv prin includerea dreptului si a obligatiei autoritatii de protectie a mediului de a suspenda imediat activitatea Azomures SA in cazul constatarii oricarei depasiri a valorilor-limita ale poluantilor specifici in aer, apa sau sol, pana la investigarea si solutionarea situatiei.

Va rugam sa raspundeti solicitarii nostre, conform legilor in vigoare.

Din partea Asociatiei ”21 Decembrie – Oras Martir” – Targu-Mures, Alpár-Benjamin Hamar

Din partea comunitatii ”Opriti Poluarea de la Azomures” Cristian Vantu”

Comunicat de presa Azomures: “Noile facilitati industriale vor fi puse in functiune”

“Actionarul Azomures, compania elvetiana Ameropa, si echipa de conducere executiva a Azomures respecta dreptul fiecarui cetatean de a-si exprima un punct de vedere asupra unei situatii din comunitatea sa. Actionarul Azomures este la curent cu activitatea de pe platforma de la Targu-Mures si asigura, din nou, populatia si autoritatile locale ca respecta planul de conformare impus de autoritatile romane pentru a pregati instalatiile din Azomures momentului 1 ianuarie 2016, cand se vor aplica norme mai stricte de protectie a mediului inconjurator.

Inca din primavara anului 2012, atunci cand a primit din partea statului roman, prin intermediul unei autorizatii de functionare, garantia ca are timpul necesar pentru a moderniza instalatiile de la Targu-Mures, Ameropa a dat startul celui mai amplu program de investitii din ultimii 30 de ani.

Peste 240 de milioane de euro au fost alocate si s-au facut de atunci pasi foarte importanti, iar planul de conformare impus de autoritatile de mediu este respectat cu strictete. Verificarile periodice ale autoritatilor competente au scos in evidenta progresele realizate. Din pacate, anumite promisiuni ce nu au fost onorate in timpul in care Azomures a avut alti actionari, nu ne ofera acum credibilitatea necesara din partea populatiei ca lucrurile chiar se pot schimba. Efectele acestor investitii se va resimti odata cu punerea in functiune a instalatiilor.

Se depun in acest moment toate eforturile ca actualele capacitati industriale nemodernizate sa functioneze in limitele autorizatiei integrate de mediu, singurele inadvertente in operare fiind, si acelea ocazional, depasiri ale emisiilor de amoniac in vecinatatea platformei.

Pana la sfarsitul anului, in etape, noile facilitati industriale vor fi puse in functiune, astfel ca activitatea Azomures va putea continua in conditii de siguranta pentru mediul inconjurator si dupa 1 ianuarie 2016 si va asigura conditiile economice de siguranta pentru comunitatea din Targu-Mures in anii urmatori, dar si pentru economia autohtona prin faptul ca fermierii romani vor avea la dispozitie ingrasaminte minerale de calitate, la preturi decente, ce se pot traduce in recolte bogate, transformate apoi in produse alimentare pentru romani, implicit pentru targumureseni.”

Biroul de presa Azomures

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *