Ramnicu Valcea: O specie de gandaci, lasa muntii fara padure

In muntii Lotrului, motivul pentru care se taie la ras par a fi daunatorii de copaci. Autoritatile au inceput verificarile.specie de gandaci

O specie de gandaci de padure, cu denumirea stiintifica „Ipidae”, pare a fi principalul motiv pentru care sute de metri cubi de masa lemnoasa sunt taiati din padurile din zona Obarsia Lotrului. „Este o specie foarte periculoasa cu care ne-am confruntat ani de-a randul. In 2009 a fost o adevarata infectie cu Ipidae, asa ca am fost nevoiti sa taiem si sa extragem arborii bolnavi pentru a nu se extinde si la ceilalti”, spune Doru Marinescu, seful ocolului silvic privat din Obarsia Lotrului. Tot el mai afirma ca din cauza vanturilor foarte puternice si a zapezilor mari in multe zone ale Obarsiei s-au inregistrat caderi de arbori ce au trebuit scosi din padure. „Totul se face cu acte, iar exploatarea lemnului este una dupa norme”, mai afirma seful ocolului silvic.

„Ne trezim cu gol alpin in loc de padure”

Cu toate acestea, proprietarii padurilor din zona spun ca de ani de zile exploatarea lemnului se face dupa interesele fiecaruia. Mihail Munteanu detine 67 de hectare de teren forestier despre care nu poate spune ca a exploatat mai mult de un hectar. „Povestea cu gandacii e exact ceea ce este: o poveste. Noi ca si proprietari trebuie sa obtinem zeci de avize pentru a taia si un singur lemn, iar intre timp ne pomenim ca pe locul unde trebuia sa fie padure a devenit gol alpin”, ne-a declarat telefonic Munteanu. El mai spune ca a facut nenumarate sesizari si ca de foarte putine ori lucrurile se misca inspre bine. Inspectoratul pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Valcea a demarat saptamana aceasta o actiune de verificare a taierilor din nordul judetului. Cei din conducerea institutiei sustin ca in timpul iernii drumul este foarte greu accesibil, iar controalele nu pot fi facute cu regularitate.

Zona cu probleme

Nordul montan aj judetului este una din cele mai dificile zone de supravegheat cand vine vorba de exploatarile forestiere. Padurile sunt fragmentate intre proprietari privati, obsti si stat, iar un registru total al lemnului taiat nu exista deocamdata. Cert este ca, din zona Lotru se exploateaza cea mai mare cantitate de rasinoase din Oltenia, majoritatea destinata exportului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *