Razboi pentru afacerile cu deseuri

Razboi pentru afacerile cu deseuri
Razboi pentru afacerile cu deseuri

Apropierea campaniei electorale i-a scos brusc din letargie pe alesii judetului. E vorba de imagine, dar si de bani. Subiectul care a incins spiritele in ultima sedinta a CJ Bacau a fost documentatia privind gestionarea instalatiilor de sortare si compostare a deseurilor. Firma care va raspunde de acestea va fi stabilita prin licitatie, de catre SEAP, in baza cerintelor stabilite de o firma de consultanta.

Prezentata consilierilor, documentatia a starnit o adevarata furtuna, Nicu Sapca, PDL, reusind sa-l enerveze de-a binelea pe Dragos Benea, presedintele CJ Bacau. Democratul s-a declarat nemultumit de faptul ca doua criterii de atribuire au aceeasi greutate (50 la suta), desi nu sunt la fel de importante: oferta cea mai avantajoasa si obligatia de a informa populatia cu privire colectarea selectiva.

“Acest criteriu ar fi trebuit sa fie cerinta obligatorie pentru ca pretul sa ramana determinant”, a cerut Sapca, adaugand ca, in final, cetatenii vor suporta costul educarii lor de catre firma respectiva.

Badea Gheorghe si pancartele…

Anca Tofan, consultant, i-a explicat cum se stabileste “oferta cea mai avantajoasa”, apoi a precizat ca pretul nu va creste: “Comisia Europeana a impus limita inferioara a pragului de suportabilitate.

Cat priveste obligatia de a informa, aceasta este o cerinta prevazuta si in caietul de sarcini”, iar Nicu Sapca ar fi stiut daca l-ar fi citit, a sugerat ea. Tofan i-a amintit ca exista o directiva europeana privind colectarea selectiva, dar si niste penalizari, aplicate primariilor, nu operatorului.

Perseverent, Nicu Sapca a anuntat ca va vota impotriva. Dragos Benea i-a atras atentia ca nu asculta explicatiile consultantului, mai mult, l-a acuzat ca, avand amici care sunt interesati sa participe la licitatie, e subiectiv. Consilierul PDL a gasit alt motiv de nemultumire: s-a cerut sau nu operatorului ca masinile sa fie conforme? S-a lamurit, apoi, ca nu e vorba de transportul deseurilor.

“Ce cereti dumneavoastra am aprobat in sedinta trecuta. Firma va opera instalatiile de selectare si compostare, nu va transporta gunoiul!”, a replicat Benea, devenind tot mai iritat. “Nu ati venit la comisie, nu ati citit documentatia, dar va antepronuntati”, i-a reprosat presedintele CJ. “Iaca, nu votez impotriva, ma abtin”, a cedat pe jumatate Nicu Sapca. Nu doar el, ci si ceilalti membri ai PDL s-au abtinut, dar proiectul a trecut cu voturile PSD-PNL-PC si PP-DD.

“Acest pret va fi platit ca taxa de salubritate de fiecare cetatean. Nu e fond european, nu e din bugetul national sau local. Cu ce-l avantajeaza pe badea Gheorghe din Onesti ca citeste pe pancartele puse de operator pe garduri cum se colecteaza gunoiul?”
Nicu Sapca, consilier PDL Bacau

“Nu recunoasteti ce spune consultantul, nu aveti experienta, nu ati facut niciodata o documetatie dar veniti aici si ne jigniti. Adica, dumneavoastra nu votati pentru ca sunteti de partea cetatenului, iar noi, cei care votam, suntem impotriva cetateanului!”
Dragos Benea, presedinte CJ Bacau

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *