Reactorul 2 al Centralei de la Cernavoda, inchis dupa o scurgere de agent primar

Repornirea unitatii si sincronizarea la Sistemul Energetic National va avea loc dupa determinarea cauzelor, remedierea lor si efectuarea testelor in conformitate cu procedurile centralei.reactorul 2

Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavoda a fost oprita in mod controlat duminica dimineata, din cauza detectarii unei scapari de agent primar in interiorul cladirii de protectie a reactorului, a anuntat producatorul de electricitate Nuclearelectrica, care administreaza centrala nucleara.

„Nu s-au inregistrat probleme legate de protectia personalului, echipamentelor si a mediului, toate sistemele de securitate functionand conform proiectului”, se arata in comunicatul companiei de stat.

De asemenea, potrivit acestuia, repornirea unitatii si sincronizarea la Sistemul Energetic National va avea loc dupa determinarea cauzelor, remedierea lor si efectuarea testelor in conformitate cu procedurile centralei.
Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, acoperind circa 18% din necesarul de energie electrica, dupa Hidroelectrica.

Nuclearelectrica detine cele doua unitati ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare instalata o putere de circa 700 MW. Alte doua reactoare urmeaza sa fie construite si puse in functiune dupa 2016, cu o putere instalata asemanatoare.

Unitatea 1 de la Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in decembrie 1996, iar Unitatea 2 in septembrie 2007.

Cele doua reactoare folosesc tehnologie de tip CANDU (CANadian-Deuterium-Uranium). Reactorul nuclear este o instalatie cu ajutorul careia se controleaza reactia nucleara de fisiune in lant, in scopul utilizarii energiei termice rezultate. Componentele unui reactor sunt: combustibil nuclear (fascicule de uraniu), moderatorul si agentul de racire (care este apa grea, in ambele cazuri, dar cu parametrii diferiti, la temperaturi si presiuni diferite).

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *