Reciclatorii consideră țintele pentru reciclarea plasticului imposibil de pus în practică

Autor: Robert Hodgson

Calitatea și disponibilitatea materialelor din plastic reciclat trebuie să crească „drastic”, pentru a putea atinge nivelul de reutilizare prevăzut în strategia UE privind plasticul, au atras recent atenția reciclatorii.

Strategia prezentată de Comisia Europeană acum un an solicită producătorilor să încorporeze în fiecare an 10 milioane de tone de plastic reciclat în produsele noi, până în 2025. Dar, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Europeană Plastics Converters (EuPC), majoritatea respondenților estimează că există cantitățile necesare pentru doar două din cele zece tipuri de plastic.

Situația este și mai gravă când vorbim despre calitatea materialelor plastice reciclate disponibile. Doar în cazul PET-ului, 71% dintre respondenți au spus că are o calitate optimă”, potrivit sondajului realizat pe baza răspunsurilor a 376 de companii din 21 de țări diferite. Dintre firmele care nu cumpără componente realizate din plastic reciclat, 40% spun că nu o fac din cauza calității insuficiente.

Creșterea volumelor de materiale plastice reciclate încorporate în noi produse, așa cum se precizează în Strategia privind plasticele, este imposibilă în condițiile actuale”, precizează EuPC.

Peste trei sferturi (76%) dintre respondenți au spus că îmbunătățirea colectării  și sortării deșeurilor plastice ar fi cea mai bună soluție pentru creșterea calității materialelor plastice reciclate, pe când jumătate dintre aceștia  au menționat nevoia de investiții în tehnologii de reciclare mai bune și 29% au optat pentru un design mai bun în vederea reciclării.

Pentru a îmbunătăți calitatea reciclabilelor, este nevoie de eforturi comune ale industriei, pe lângă dezvoltarea standardelor de calitate și reciclării chimice.”, concluzionează raportul.

Totuși, calitatea nu este singura barieră în calea creșterii utilizării, căci aspectul vizual al plasticelor reciclate este și el menționat.

Peste jumptate dintre respondenți au spus că stimulentele financiare ar crește utilizarea materialelor reciclate. „Mai mult, este nevoie de finanțări pentru dezvoltarea de noi aplicații și tehnologii de conversie care pot încorpora mai multe materiale plastice reciclate.”

În cadrul unor legi agreate recent pentru limitarea poluării cu plastic de unică folosință, legiuitorii au stabilit ca sticlele din PET pentru băuturi să conțină cel puțin 25% material reciclat până în 2025 și 30% până în 2030. Luna trecută, Comisia Europeană a lansat Alianța „Circular Plastics”, pentru a promova o piață UE a plasticului reciclat.

Până ce  re-designul va deschide calea spre reducere și o mai bună reutilizare și reciclare, o mai bună sortare și tehnologiile joacă un rol esențial în condițiile date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *